VINCE-napi borverseny Bényén

Vince nap Bényén 2011-ben Vince-nap Bényén 2011-ben

Bényén a XV. Vince-napi borverseny került megrendezésre ez év január 22-én, Vince-napján.

Egy kis megemlékezés: az aragóniai származású Szent Vince Krisztus után 26o és 304 között élt és hirdette az evangéliumot. A Diocletianus császár által elrendelt keresztényüldözés idején, 304-ben fogták el és szörnyű kínzások között végezték ki. Emléknapja január 22-e ma már elsősorban időjóslásként maradt fenn a néphagyományban. Ilyenkor a szőlőtermelők fürkészik az eget, mert napsütés esetén bő termésre számítanak, míg ha ködös az idő keveset szüretelnek ősszel. Ha napfényes az idő, áldomást is isznak a szent tiszteletére. Régebben viszont ha az eresz nem csordult meg, hideg vízzel öntötték le Vince szobrát.
Az idei Vince napon volt napsütés és felhő is. Megvárjuk az őszi szüretet és 2012 telén januárban – megízlelve a bort vissza gondolunk az idei Vince napra is.
Gyülekezve a Faluház udvarán a vendégek és a bortermelők egy része elindult a Szőlőhegyre a szőlővesszőket begyűjteni. Ennek szakmai munkáját Kiss Imre a Bénye-Gomba Hegyközség hegybírája és Czeglédi György végezték. Erre az aktusra eljött Tóth László a hegyközség elnöke, Racskó Károly a község polgármestere is.
Az ünnepség megnyitója a Faluház udvarán lévő Szent Vince-szobornál volt, ahol népes társaság gyűlt már össze ekkorra. Racskó Károly polgármester ünnepélyes megnyitója után a két hegybíró – Kiss Imre és Czeglédi György – értékelte a begyűjtött szőlővesszők állapotát és elmondták a Szőlőhegyen tapasztaltakat is. Sajnos a 2010. évben sok volt a csapadék, ez meglátszott a szőlővesszőkön is. Még hiányzik a szőlővesszők kihajtatása és az azokból levont következtetés. Erre felkérték Mack Sándor körjegyző urat, aki ígérte a próba elvégzését.
Az ünnepség része volt most is a Bénye – Káva Általános Iskola tanulóinak színvonalas műsora, amelyben a szőlőművelés, a borkészítés pillanatait mutatták be. Szép táncot is láthattunk
A műsort betanította Vancs Jánosné tanítónő, köszönjük Neki és a tanulóknak is. A program azzal folytatódott, hogy Tóth László Bénye-Gomba Hegyközség elnöke elmondta a borversenyen mit kell értékelni, ez a borbíráló lapon is rajta van. A borfajta tisztaságára 2 pont, színére 2 pont, illatára 4 pont és íz, zamat, összbenyomására 12 pont adható, összesen 20 pont érhető el.
A borbírálatot szakavatott zsűri és külön egyenként a közönség is végezte. A zsűri tagjaivoltak: Czeglédi György elnökletével Molnár Sándor, Túri Zoltán, Bodor János és Kovács Endre.

Vince-napi képek (fotó: Sztodola Balázs) >>
« vissza