A Bácskai Szent György Borlovagrend vendégei voltunk
Borrendünk képviselői Tóth János, a Bácskai Szent György Borlovagrend nagymesterének meghívására látogattak el a Vajdaságba. Programunk feketicsi faluházban helyi pálinka ízlelgetésével kezdődött, majd Kórizs József patikus egy filmvetítés keretében bemutatta Feketics küzdelmes, de szép történelmét napjainkig. Ezt követően utunk a Lódi pincészetben folytatódott, ahol egy nagyszerű hidegtál kiséretében módunk volt végigkóstolni a pincészet zamatos, kitűnő minőségű pálinka és borválasztékát. A helyben főzött pálinka és készített bor meghozta étvágyunkat, így nem következhetett más mint irány a Pipacs Étterem ebédelés céljából. Az Étteremben Kelemen László tulajdonos fogadta a társaságot, egy igen hangulatos, beszélgetős és ízletes ételeket felvonultató ebéd részesei lehettünk, amely késő délutánig tartott. Ebédünk megfelelő alapot biztosított Fekete Andor pincészetének meglátogatásához. Egy fiatal borász kitűnő, illatos borait kóstolhattuk, a pincészet igen szép eredményeket tudhat magáénak, borversenyekről rendszeresen arany és ezüstéremmel térnek vissza. Programunk a Művelődési Egyesület rendezett, Goran Adzsics borszakértő által levezényelt borbírálattal folytatódott. A helyi és környékbeli borászok hozták el boraikat bírálatra. A borbírálat, a borász és a bor megnevezésével, igen nyíltan és tárgyszerűen zajlott az egészész társaság okulása és képzése céljából. A borrend elmúlt években végzett ilyen irányú tevékenységének eredményeképpen a borok minősége jelentősen javult, most azon munkálkodnak, hogy az igazán színvonalas munkát végző borászok számát növeljék. Valamikor Feketics környékén nagy összefüggő szőlőterületek voltak, amelyet más növénykultúrákkal cseréltek le, így a szőlészet borászat tudománya nagyban feledésbe merült. A borlovagrend feladata, hogy ezt a tudást felélessze, ezzel ismét megteremtse, hogy igazi minőségi, egyben helyi készítésű bort fogyasszanak az odavalósiak és az odalátogató turisták egyaránt. Állóképességünk bizonyítékaként egy rövid esti programként átlátogattunk Bajsára ahol Mengyán Károly és Viljanac Milisav szervezésében éppen pálinkaverseny zajlott. Ekkorra már értettük, hogy egy olyan gyümölcstermő területen vagyunk ahol a pálinkafőzésnek nagy hagyományai vannak, amely érződött a pálinkák minőségén is.