A Bácskai Szent György Borlovagrend vendégei voltunk

Borrendünk képviselői Tóth János, a Bácskai Szent György Borlovagrend nagymesterének meghívására látogattak el a Vajdaságba. Programunk feketicsi faluházban helyi pálinka ízlelgetésével kezdődött, majd Kórizs József patikus egy filmvetítés keretében bemutatta Feketics küzdelmes, de szép történelmét napjainkig. Ezt követően utunk a Lódi pincészetben folytatódott, ahol egy nagyszerű hidegtál kiséretében módunk volt végigkóstolni a pincészet zamatos, kitűnő minőségű pálinka és borválasztékát. A helyben főzött pálinka és készített bor meghozta étvágyunkat, így nem következhetett más mint irány a Pipacs Étterem ebédelés céljából. Az Étteremben Kelemen László tulajdonos fogadta a társaságot, egy igen hangulatos, beszélgetős és ízletes ételeket felvonultató ebéd részesei lehettünk, amely késő délutánig tartott. Ebédünk megfelelő alapot biztosított Fekete Andor pincészetének meglátogatásához. Egy fiatal borász kitűnő, illatos borait kóstolhattuk, a pincészet igen szép eredményeket tudhat magáénak, borversenyekről rendszeresen arany és ezüstéremmel térnek vissza. Programunk a Művelődési Egyesület rendezett, Goran Adzsics borszakértő által levezényelt borbírálattal folytatódott. A helyi és környékbeli borászok hozták el boraikat bírálatra. A borbírálat, a borász és a bor megnevezésével, igen nyíltan és tárgyszerűen zajlott az egészész társaság okulása és képzése céljából. A borrend elmúlt években végzett ilyen irányú tevékenységének eredményeképpen a borok minősége jelentősen javult, most azon munkálkodnak, hogy az igazán színvonalas munkát végző borászok számát növeljék. Valamikor Feketics környékén nagy összefüggő szőlőterületek voltak, amelyet más növénykultúrákkal cseréltek le, így a szőlészet borászat tudománya nagyban feledésbe merült. A borlovagrend feladata, hogy ezt a tudást felélessze, ezzel ismét megteremtse, hogy igazi minőségi, egyben helyi készítésű bort fogyasszanak az odavalósiak és az odalátogató turisták egyaránt. Állóképességünk bizonyítékaként egy rövid esti programként átlátogattunk Bajsára ahol Mengyán Károly és Viljanac Milisav szervezésében éppen pálinkaverseny zajlott. Ekkorra már értettük, hogy egy olyan gyümölcstermő területen vagyunk ahol a pálinkafőzésnek nagy hagyományai vannak, amely érződött a pálinkák minőségén is.

Az éjszakát a Bácska kellős közepén lévő Topolyán, az Udvardi tanyán töltöttük. Hálóhelyünkön hagyományos bútorok és sok-sok ketyegő óra között töltöttük, de mindez az nap programjai alapján meg sem kottyant, jól aludtunk.
Programjainkon szinte folyamatosan jelen lévő TV-s szakember, borlovag és vadász Hadzsy János ( Dr. Hadzsy János unokája ) történelmi tárgyi tudásával, humorával elkápráztatott bennünket, segítségével sokmindent megtudtunk Bácska és a Vajdaság történelméről, halgattuk az aktuális vicceket.
Vasárnapunk a bajsai helytörténeti kiállítás látogatásával kezdődött, ahol képet kaptunk az ott élő sokszínű nemzetiség életéről, használati tárgyairól. Ezt követően egy igen érdekes pincészetet látogattunk meg ahol a pincébe nem le hanem fel kell menni. Saffer Antal tulajdonos borász nagy örömmel mutatta be a löszfal közepébe vájt pincéjét és borait, amelyből a másik végén ismét fel kellett menni a kemencével és régi eszközökkel díszített vendégváró teraszra. Innen utunk Mengyán Károly pincészetébe vezetett, ahol kellemes napsütésben kóstolhattuk zamatos borait. Vasárnapi programunk befejező eseménye egy igazi vadászebéd volt, ahol megtekinthettük a délelőtti vadászat terítékét és egy igazán finom őzpörköltet fogyaszthattunk.
Látogatásunk végén sok-sok élménnyel és tapasztalattal lettünk gazdagabbak, barátságokat mélyítettünk. Csak biztatni tudjuk a Bácskai Szent György Borlovagrendet, hogy mutassák be szűkebb hazájuk értékeiket, a kitűnő borokat, az emberi kapcsolatokban rejlő értékeket, természeti szépségeiket az odalátogatóknak. Nem utolsó sorban tevékenységükkel a saját emberi kapcsolataikat is elmélyítik, értékesebbé teszik. A Monor Környéki Strázsa Borrend maga részéről, az ebben az évben megkötött együttműködési szerződésünk és barátságunk alapján is, segíteni kívánja a Borlovagrend tevékenységét.
Köszönjük a csodálatos programot, a barátságot amilyen módon megismerhettük a meglátogatott három települést. Reméljük, hogy rövidesen mód nyílik, hogy Monoron üdvözölhetjük vendéglátóinkat.

Látogatásunk képei >>
« vissza