Borrendük borai

A kóstolásra csábító kitűnő illatú, zamatú borainkat szeretnénk honlapunk ezen oldalán bemutatni. Hisszük, a bor különleges sajátossága, hogy a gondos és szakszerű kezelés mellett képes tükrözni az adott táj, a termőhelyének adottságait. A borok világa nagy, de érezzük, hogy ezen a tájon termelt Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Savignon, Karát, Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Pinot blanc, Kadarka, Olasz rizling, Zöld vertelíni boraink hordozzák e táj jellegzetességeit és borászaink hozzáértését.

Hamvas Béla: A bor filozófiája >>
Magyar Bor Mindenkor >>

Zászlós borunk

Monor Környéki Strázsa Borrend boraA Monor Környéki Strázsa Borrend zászlós bora a Vörös Cuvee.
Kékfrankos és Zweigelt 70-30%-os arányban van házasítva.
Színe lilába hajló mélyvörös.
Illata az aszalt szilvára emlékeztető, amin átsejlik a meggy-cseresznye illata. Összességében az őszi erdő gyümölcse, az áfonya is kiköszön belőle.
Íze finom cserzőanyag tartalmán érkezik a szánkba, kissé savas, bársonyos. Az illatában talált gyümölcsök harmonikus ízhatást adnak. A nyelvünkön lévő ízlelő bolyhok vigyázba kapják magukat, így köszönik meg a páratlan hosszú lecsengésű ízeket.


A Strázsa-hegy borai

Dr. Lukácsy György MonorA Strázsa környékén termett borok:

Az ismertetett környezeti adottságok mind a fehérborszőlő, mind a vörösborszőlő-fajták termesztésének, így minőségi fehér-, rosé- és vörösborok előállításának egyaránt kedveznek.
A Kunsági borvidék egészéhez hasonlóan az ültetvények fajtaszerkezete igen változatos, a fajták száma meghaladja az 50-et. Ehelyütt minden etájon termesztett fajtából önállóan és házasítva készített bor termelőnkénti, évjáratonkénti bemutatására terjedelmi okok miatt nincs lehetőség. A Monor környéken készített borokról ízelítőként a következők mondhatók el....

Ifj. Lukácsy György

 

A bor mint kultúrtörténeti és spirituális jelenségBoraink

Hamvas Béla A bor filozófiája című művének rövid ismertetése.

A bor különleges helyet foglal el az emberiség történetében: nem egy a különféle italok között; nem csupán gasztronómiai értéke van, hanem kultúrtörténeti szerepe is, sőt spirituális tartalmakat is hordoz. A keresztény-keresztyén szimbolikában a bor például Krisztus kiontott vérét jelképezi az áldozáskor, illetve az úrvacsorakor.......

Bővebb anyag megtekintése itt >>

Még egy link ebben a témában>>

 

Magyarország szőlőfajtái >>
Borvidékeink borai >>
Magyarország Borvidékei I. >>
Magyarország Borvidékei II. >>
Szőlő és Bor Információs Portál >>

Hamvas Béla: Res Fortissima (A Bor filozófiája) >>
Popper Péter Hamvas Béláról >>