Pincészeteink

Pincészeteink

Tisztelt Látogató!

„A Monor Környéki Strázsa Borrend nevében szeretettel köszöntök minden kedves érdeklődőt.
Monoron gazdag hagyománya van a szőlő – és borkultúrának. A török kiűzése után, az 1696-ban visszatelepült lakosság 106 monori családjából 90 rendelkezett évi 4-5 akó bort adó szőlőterülettel. Ma 965 pince található a pincefaluban. E páratlan szépségű pincefalu megújulása érdekében 39 lelkes borász és lokálpatrióta alapította meg 2000. február 3.-án borrendünket. Legfőbb célunk ezzel, hogy megismertessük a 187 méter magas Strázsa-hegy, pincefalunk szépségét és a rajta termő értékes borokat az érdeklődőkkel és a fogyasztókkal.
Ennek érdekében szakmai összejöveteleket tartunk, s igyekezetünk szerint minden bemutatón jelen vagyunk.
Szeretnénk, ha mind több hazai és külföldi vendég megkóstolná az itt termelt, rangos versenyeken értékes díjakkal is elismert borainkat. Elképzeléseinkben szerepel a borturizmus meghonosítása. Célunk Monor idegenforgalmi és gasztronómiai jellegének erősítése.
A Borrend hamar megtalálta helyét és feladatát városunk és a környékbeli települések rendezvényein. Valamennyi rangos eseményen részt veszünk.
Boraink egy része szép, érett, friss illatcsokor. Borász versenyzőink körében a bemutatott italok elegáns, jó szerkezetűek. Büszkén mondhatjuk borrendünkben egyre több monori és Monor környéki borász képes arra, hogy borainak íze tiszta, illata érett legyen, összetételét harmonikus gyümölcsök alkossák; vagyis korrekt, megfelelő érleltségű és aromájú, kellemes itallal rendelkezzen.
Meghonosított szőlőink, boraink mellett az útkeresés időszakát éli a chardonnay.
Ugyanezt mondhatjuk a magyar cserszegi fűszeresre, amelynek fajtajellegét az illatban és az ízekben észlelhetjük. Igazolják ezt a borversenyeken végzett tesztelések, bírálatok. Kékfrankos boraink egyre nagyobb vonzerőt jelentenek a Monorra, a pincefaluba látogató vendégeink körében. Versenyzőink borainál a lilába hajló mélyvöröstől a mély bíborlilán át sötétlila színig minden megtalálható.
A Monor Környéki Strázsa Borrend céljai között szerepel, hogy e vidék termelőit ösztönözze a minőségi bortermelésre.

A boraink népszerűsítése kapcsán egy ókori példázatot idézünk:

A kelti bölcs épp a város piacán járt. Egy szegény özvegyasszony panasszal fordult a nagy tudóshoz: „Azt hiszik az emberek, hogy rossz az almám. Nem tudok eladni belőle.” A bölcs fölkapta a kosár almát és hangosan kiáltozni kezdett: „Ki akar friss almát venni ?” A gyümölcs percek alatt elfogyott. „Látod, asszony, - szólt a bölcs – jó volt az almád, csak az emberek nem tudtak róla.”
Szőlőink, boraink termelése, értékesítése terén bőven van tennivalónk nekünk is.
A borászok egy kis csoportja e honlapon történő megjelenéssel azt szeretné illusztrálni, hogy egyre inkább megtalálja helyét, szerepét a szőlészetben, a borászatban és képessé válik helyi és az idelátogató vendégek kultúrált és szakszerű szolgálatára. Célunk, hogy ízelítőt adjunk településünk szőlészeti – borászati történetéből, gazdag ismeretanyagából. Ily módon is kedveskedni szeretnénk érdeklődő vendégeinknek. Reméljük, a Monor környéki borászok közösségének munkája sikerrel jár, fáradsága nem lesz hiábavaló.

Őfelsége a bor lovagjainak pincéi olyan szentélyek a Strázsa-hegyen, ahová az arra járó borbarát betérhet egy pohárka hűsítő borra. Borrendünk lovagjai szeretettel és szakértelemmel művelik szőlőiket, készítik boraikat. Igazi örömüket abban lelik, ha vendégeik élvezettel fogyasztják felkínált boraikat, és később is szívesen gondolnak vissza a pincefaluban eltöltött felejthetetlen pillanatokra.

Borrendünk tevékenyéségének eredményeképpen pincefalunk új látványosságal gyarapodott, létrehoztuk az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvényt amely az idelátogatók számára egy kellemes és hasznos séta lehetőséget biztosít. A tanösvényt végigjárva megismerkedhetünk a szőlőművelés hagyományaival eszközeivel, a borászkodás fortélyaival, a Strázsahegyi pincefalunk természeti értékeivel, séta közben láthatjuk, hogy Monor a "löszbe vájt pincék városa". Szeretnénk mindezt megmutatni és láttatni, örömmel vesszük, hogy egy újabb látványosság okán is ellátogatnak hozzánk.

Borkóstolás, borkostoló >>

Kiss Péter nagymester