A mezőföldi Györköny község pincefalujában jártunk

Egy 2008-04-28-án megjelent újságcikk keltette fel érdeklődésünket (lásd hírek oldal idevonatkozó cikkét), így látogattunk el Györköny pincefalujába és vettük szemügyre a pincéket és környezetüket egyaránt. Köszönjük Háhn Fülöp és Háhn János vendégszeretetét, hogy a hivatlan vendégeket oly kedvesen fogadták. Kíváncsiak voltunk, hogy egy alig több mint 1000 lelket számláló falu Budapesttől 138 km-re, Pakstól 18 km-re 60 hektár szőlőterülettel hogyan képes annyi vendéget vonzani a pincefaluba. Most a pincefaluról közlünk néhány képet, érdemes megézni a szép présházakat, amelyek stílusa ma is tükrözi az itt élő német nemzetiség izlésvilágát. A pincefalu közepén kialakított közösségi tér bizosítja a rendezvényekhez szükséges helyszínt.
A Pincehegy építészeti értékeit a falu közössége és vezetése továbbra is fontosnak tartja. Az új településrendezési tervben külön fejezet foglalkozik a Pincehegy építészeti szabályozásával. Az összegyűjtött építészeti stílusjegyek a felújított, valamint épülő présházak munkálatainál irányadóak.
A község vezetésének a célja egyrészt megőriznia pincefalut, megőrizni annak sajátos jegyeit, bemutatni a vidéki élet szépségeit és hagyományait, bemutatni a faluban évszázadok óta élő német nemzetiség történelmét, másrészt a vezetés mának szóló feladata, hogy elősegítse a most itt élők boldogulását, növelje Györköny népességmegtartó erejét.
Sok sikert kívánunk munkájukhoz.

A pincefalu képekben >>
Szálláshelyek a faluban és a pincefaluban >>

« vissza