Borrendek Világkongresszusa Szerbiában

A 2010-es magyarországi világkongresszust követően 2012-ben Szerbia fogadta a Borrendek Nemzetközi Szövetségének (FICB) kétévente megrendezésre kerülő világkongresszusát.
2012. május 31 – június 4. között Szerbiában került megrendezésre a Borrendek Nemzetközi Szövetségének (FICB) 47. Világkongresszusa. A rendezvényen 11 országból közel húsz borlovagrend képviseltette magát. Hazánkat a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége (Tálos Tamás alelnök, Biró Mária főtitkár és Brazsil Dávid, a nemzetközi Bizottság tagja), illetve a Pannónia Női Borrend 8 fővel képviselte a kongresszuson.

A 47. Világkongresszust eredetileg Portugália rendezte volna, viszont a gazdasági válság következményeként el kellett állniuk a szervezéstől. Ezt követően ajánlotta fel az Európai Borlovagrend Szerbiai Legátusa, hogy felvállalja a világtalálkozó szervezését a rendelkezésre álló mintegy egy-másfél év alatt.
A konferencia résztvevői Újvidékre érkeztek, ahol május 31-én csütörtökön este a borrendek ünnepélyes felvonulásával kezdődött meg a hivatalos program. A köszöntőt követő ünnepi vacsorán a helyi specialitások és borok mellett a délvidéki néptáncból és vendégszeretetből is ízelítőt kaptak a résztvevők.
Az első két napban délvidéki borászatok és városok látták vendégül a borlovagokat. Péntek reggel Karlócán a gimnáziumban fogadták a borrendeket, majd az Újvidéki Szabadság téri Mária Neve katolikus templomban az Európai Borlovagrend Szerbiai Legátusának tagfelvételi ceremóniájának lehettünk szemtanúi. Az esti program a résztvevő borrendek által hozott borok kóstolójával folytatódott, ahol a házigazdák borai mellett magyar, horvát, osztrák, szlovén, spanyol, francia és amerikai borokat kóstolhattak a résztvevők. A szombati napon Szabadka polgármesteri hivatalának dísztermét, továbbá két magyar ajkú borászatot (DiBonis Pincészet –Szabadka, Borkastély - Hajdújárás) látogattunk meg.
Vasárnap délelőtt a kongresszus résztvevői Belgrád felé vették az irányt. A XV. században a Tarcal-hegységben (Fruska Gora) alapított és máig működő Hopovo-i ortodox kolostorba látogattunk, ahol betekinthettünk a pünkösdi mise és terményszentelés számunkra titokzatosnak tűnő liturgiájába. Ebédünket a Mackov Pincészet Rakovicai szőlőhegyén fogyasztottuk el, ahova kis traktorokkal szállították a résztvevőket.
Belgrádba érve a magyar delegáció arra kapott lehetőséget, hogy a legutóbbi kongresszus szervezőjeként külön bemutathassa borait a külföldi borrendeknek a vacsora előtt. Öröm volt látni a külföldi borlovagok töretlen érdeklődését, akik közül többen név szerint keresték a magyar konferencián kóstolt borokat. A magyar borokat kóstolva sokan mesélték el élményüket az előző konferenciáról, és tettek ígéretet arra, hogy hamarosan újra hazánkba látogatnak.
A hétfői napon a Belgrádi Egyetem rektora és a mezőgazdaságtudományi kar dékánja és munkatársai, valamint az Amerikai Nagykövetség szakdiplomatája fogadta a díszruhában megjelent borrendeket. Az első előadás a szerbiai bortermelésről adott átfogó betekintést, míg második előadónk a bornak az európai civilizációban betöltött szerepét vezette elő részletesen. A városnézést követően szávai hajótúra következett. A kongresszust záró díszvacsorán a szerbiai borlovagrend avatásával zárult a kongresszus hivatalos programja.
A kongresszus kiegészítő két napos programján résztvevő borbarátok a szerbiai Topolára, illetve a Verseci borvidékre látogathattak el.
Köszönetünket fejezzük ki ezúton a szervezőknek a programért, és külön hálásak vagyunk idegenvezetőnknek, Olajos Annának Újvidékről, aki teljes szeretetét sugározva vezette négy napon keresztül a 11 fős magyar delegátust. Segítségével megismerhettük Szerbia és Délvidék történelmét és megérezhettük az ottani emberek életfelfogását, vendégszeretetét.

« vissza