Borrendi tagoknak és minden borkedvelőnek, igyunk hazai bort!


Mindannyiunk életében jelentős változást hozott a koronavírus járvány, úgy a magánéletben, mint az üzleti szférában. A negatív gazdasági következmények mindenkit érintenek, ebből sajnos a szőlészettel, borászattal foglalkozó gazdaságok sem maradtak ki.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége elnöksége is csatlakozik és támogatja azokat a kezdeményezéseket, hogy a tagság próbáljon meg a borrendi szellemiségnek megfelelően mindent megtenni, hogy segítse a borászatokat azzal, hogy magyar termelőtől, magyar bort vásárolunk, lehetőleg a termelőtől és nem közvetítő útján.

A termelők most a napi megélhetésért küzdenek, az értékesítési csatornák bedugultak, a vásárlók fizetőképessége romlani fog a járvány után is.

Ugyanakkor itt a tavasz és a szőlő művelése, a borok palackozása, a pincei tevékenységek nincsenek tekintettel a vírushelyzetre, sem annak gazdasági hatásaira. A feladatokat el kell végezni, a természet nem tud várni, fel kell készülni a szüretre.

Ebben a vészhelyzetben minden magyar borkedvelő embernek – és különösen a borrendi tagoknak – saját gondjai mellett is – kicsit gondolnia kell a borászainkra is. Borrendi avatáskor alkalmával első fogadalmaink között tettünk ígéretet a borkultúra támogatására, kulturált borfogyasztásra, beleértve a magyar bor kereskedelmének az előmozdítását is.

Ezt szeretnénk most kérni tőletek, hogy támogassátok azzal a borászokat, hogy a borokat tőlük vásároljátok meg – és gondoljatok arra is, hogy a borrendetekben hány olyan borász van, aki a nagymester szavára azonnal rendelkezésre bocsát borokat a rendezvényeiteken, ingyen és bérmentve.

Ezt kellene most viszonozni azzal, hogy vásároltok tőlük borokat, ha van lehetőség még cégeknek reprezentációs vásárlásra, akkor azt is most tegyétek meg.

Már megjelent felhívás arról is, hogy esetleg előfinanszírozással is lehet a borászatot, borászt támogatni, nekik ez a túlélést jelenti.

Higgyétek el, ezt majd meg tudják „hálálni” a borászok.

Javasoljuk, hogy vegyétek fel a kapcsolatot borrendetek borászaival, akiket a vásárlásaitokkal ilyenformán segítetek. Ne a szupermarketek polcairól emeljünk le most a bort, hanem igényünkkel keressük meg annak termelőjét! Már nagyon sok borászat a borokat kiszállítja, érintésmentesen, biztonságosan lehet átvenni.

Lehetőségeitek szerint rendeljetek nagyobb mennyiséget, vagy vállaljatok előfinanszírozást, hogy a borászatok (és a szőlőtermelők) túl tudják élni ez az időszakot.

Javasoljuk továbbá, hogy a kapcsolatrendszereteket, meglévő borkedvelő és szimpatizáns barátaitokat is vonjátok be ebbe a folyamatba.

A borrendi társadalom segíteni akarás, az emberség mezején és annak tiszta érzetével jött létre!

Mutassuk meg, hogy össze tudunk fogni addig is, amíg a helyzet normalizálódik, mert ha ezt tesszük, az a borászoknak több lesz, mint segítség!

 

Balatonfüred, 2020. április 29.

MBOSZ elnöksége nevében:

Koczor Kálmán

elnök-nagymester

« vissza