Borvidékek Hétvégéje 2015

Kedves Vendégeink!


2016-ban is várjuk Önöket Monorra a Borvidékek Hétvégéjére ahol ezer pince, ezernyi élménnyel várja Önöket! Az idei rendezvény időpontja június 11.!

Köszöntjük Önöket a szervező Monor Környéki Strázsa Borrend és a lebonyolító Vigadó Kulturális és Civil Központ nevében a Borvidékek Hétvégéje rendezvény hivatalos oldalán! Itt igyekszünk Önökkel minden hasznos információt megosztani a rendezvényről. 


Várjuk borászok, pincészetek, borkereskedések jelentkezését rendezvényünkre! Amennyiben érdeklődnek a rendezvényen, ingyenes borértékesítési lehetőség iránt, kérjük, hogy az alábbi linkre kattintva olvassák el részletes tájékoztatónkat: FELKÉRÉS BORKÍNÁLÓKNAK


Csatlakozzanak a rendezvény hivatalos oldalához a legnépszerűbb közösségi oldalon: BORVIDÉKEK HÉTVÉGÉJE A FACEBOOKON!


A közeljövőben várunk vissza minden kedves érdeklődőt a 2016-os rendezvény részleteivel, addig is tekintsék meg a tavalyi rendezvényen készült képeket: Borvidékek Hétvégéje 2015 


Rólunk mon
dták - vélemények a tavalyi rendezvényről:

Mi mindennel maximálisan elégedettek voltunk! A házigazdánk mindent megtett, hogy a pincénket képviselők jól érezzék magukat! Köszönjük,hogy részt vehettünk a rendezvényen és az Önök munkáját is.

Illés János, a Bor Mámor Bénye rendezvény főszervezője

 

 

... és újra megerősítem, összességében mi nem távoztunk csalódottan, sőt kellemes élményekkel feltöltődve, köszönhetően Seres Attila baráti vendégszeretetének és a 'jópofa' borkedvelő vendégeknek! :-) Ennek 'hangot is adtunk' honlapunkon és a már kiküldött körlevelünkben -Köszönettel és üdvözlettel Borbély Sándor a Pannonhalmi Borvidéki Bor-promóciós Kft. vezetője

 

 

Megelőztél, mert én is készültem megköszönni a kiváló szervezést és a finom borokat. Nagyon kellemes hely a monori pincefalu, nem is ismertem még eddig. Remélem találkozunk még máskor, nagyon szívesen megyünk hozzátok egyéb rendezvényeitekre is. 

Halák Miklós a Pomázi Tűzoltózenekar vezetője


Információk a 2015-ös rendezvényről:

Elkészült a Borvidékek Hétvégéje Fesztiválújság és térkép
, mely minden, a rendezvényhez kapcsolódó információt tartalmaz. Megtalálhatják benne a részt vevő borászatokat és a nekik helyet adó nyitott pincéket, a részletes programot, a közlekedési és parkolási lehetőségeket. A térkép teljes méretben letölthető honlapunkról, a Letöltések/Rendezvények/Borvidékek Hétvégéje mappából az alábbi linkre kattintva: Borvidékek Hétvégéje 2015

.

Látogatók részvétele a Borvidékek Hétvégéjén:
A rendezvény területére a belépés, a programok megtekintése ingyenes!
A rendezvényen a kóstolás feltétele a kóstolópohár megvásárlása. A pohár mellé 8 darab kóstolójegyet adunk, melyek beválthatóak a Monori Pincefalu borait kínáló pincékben:
24-es Czeglédi Pince,
15-ös Csúzi Családi Pincészet,
11-es KultPince,
14-es Szöőr Levente pincéje: Lukácsy pincészet.
A pohár és a kóstolójegyek ára 1.500.- forint. A további fogyasztást, a fogyasztás helyén készpénzben tudják rendezni. A kóstolópohár a rendezvény belépőpontjain, az információs faházakban lesz kapható.
A rendezvény területére a belépés, és minden egyéb program továbbra is ingyenes!

.

Közlekedés a rendezvényen:
A Borvidékek Hétvégéje központi tere a Szent Orbán tér megközelíthető gyalogosan, kerékpárral és taxival a város felől és a Locsodi út felől; illetve a Vigadó – Szent Orbán tér útvonalon 10-19:30 óráig közlekedő OTP-kisvonattal. A kisvonatra egy útra szóló jegyek 400 forintért kaphatóak.

A Pincefaluba eljuthatnak az Acsádi utca-Mendei út útvonalon is, szintén gyalogosan, kerékpárral vagy taxival.

A gépkocsival érkezőknek, közvetlenül a vendégváró pincéknél végződő Locsodi úton ingyenes parkoló áll rendelkezésükre. A parkolót, a Fesztiválújságon megtalálható térkép szerint, Monort Péteri felé elhagyva, majd jobbra lekanyarodva a főútról, a Bereki-dűlőn keresztül közelíthetik meg. Az elmúlt évekhez hasonlóan lezárásra kerül a Strázsahegyi dűlő a Csokonai utcától és a Mendei út az Acsádi utca végétől. A forgalom elől lezárt területre a pincetulajdonosok a rendezvény napján kizárólag a Vigadó Nonprofit Kft. által kiállított behajtási engedéllyel hajthatnak be.
A rendezvényre busszal, vonattal érkezőknek a kisvonat Vigadó előtti megállója 5-10 perc könnyű séta a megújult városközponton keresztül, vagy közvetlenül a Szent Orbán térre juthatnak taxival az állomásokról.
.

A rendezvény háttere:
A Monor Környéki Strázsa Borrend célja nem csak a helyi, de az országos borkultúra népszerűsítése is. E cél mentén 2012-ben került első alkalommal megrendezésre a Borvidékek Hétvégéje rendezvény. Egyedülálló módon, Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű pincefalujában hozza össze a bort kínálókat és a bort szerető embereket; kikapcsolódásra, kirándulásra vágyó családokat.  A Borvidékek Hétvégéjét a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége teljes támogatása is övezi. Velük együttműködve választottuk ki az elmúlt években a bort kínáló borászatokat az ország valamennyi borvidékéről. Sokszínű, ingyenes kulturális programmal várjuk a családokat, a szakmai közönséget és a bort kedvelőket. A borkínálásra a helyi borosgazdák pincéiben kerül sor, ők lesznek az országból érkező vendég borászok vendéglátói. A kóstolást és fogyasztást mindenki helyben, készpénzben fizeti a fogyasztás helyén. A Borvidékek Hétvégéjére az eddigi három alkalommal összesen több mint 15.000 vendég érkezett. A tavalyi rendezvény képeit ide kattintva találják meg: Borvidékek Hétvégéje 2014 képek.
A rendezvény támogatói:
A rendezvényt anyagilag támogatja:


Monor Város Önkormányzata  

OTP Bank Nyrt. 

.

A rendezvény programterve:
A rendezvény a tavalyi évhez hasonlóan egy napos, 2015. június 6-án, szombaton van hivatalos program és vendégfogadás. A szervező Monor Környéki Strázsa Borrend és a Vigadó Kulturális és Civil Központ jó hangulattal, sokszínű, ingyenes kulturális programokkal és a 22 hazai borvidék legjobb boraival várják a vendégeket.
A rendezvényt színes borrendi felvonulás, borrendi tagavatás és fúvószenekari koncert nyitja Monor város főterén. Ezt követően a Monori Pincefaluban „Strázsa-hegyi mini vidámpark”, kézműves foglalkozások, népi mesterségek bemutatói, helyi több évtizedes múltú mézeskalácsosok, "Postakocsi" és persze autentikus zenei programok, néptáncosok, vidám, családias forgatag és kiváló hangulat várja az érdeklődőket.
A rendezvényhez kapcsolódóan idén is megrendezésre kerül a Monori Bortárs Filmfesztivál.
A zsűri elnöke Koltai Róbert színész-filmrendező. Részleteket az alábbi linkre kattintva olvashatnak: Bortárs Filmfesztivál.
A rendezvény célja a kulturált borfogyasztási szokások terjesztése, a szőlő- és bortermelés mindennapjainak megismertetése, illetve az igényes filmes ábrázoláson keresztül a képi kultúra fejlesztése.
Monoron a távolságok leküzdésében egész napos OTP-kisvonat járat lesz a látogatók segítségére a Vigadó – Orbán-tér útvonalon. A gépkocsival érkezők, közvetlenül a rendezvény helyszíne mellett kijelölt ingyenes parkolót vehetik igénybe.

Részletes programok, valamint kiegészítő kulturális és gasztronómiai programok

Részletes programok:
Monor Városközpont
9:00-11:00 Magyar Posta Bélyegtörténeti kiállítás és vásár
9:45 Díszruhás borrendi felvonulás
10:00 Hivatalos megnyitó, Zsombok László polgármester úr köszöntője
10:15 Ünnepélyes borrendi tagavatás
10:40 Monor Város Pincefalu Etikai kódexének ünnepélyes átadása és felolvasása
10:50 Pincefalu Gyerekszemmel című programsorozat ünnepélyes zárása

Monori Pincefalu

10:00-19:30 OTP-kisvonat járat a Vigadó – Szent Orbán tér útvonalon

10:00-19:00 Vendégváró pincék nyitva tartása, ismerkedés a magyarországi borvidékekkel, borkóstolás

11:00-19:00 Czeglédi Pince
Mocsárjárás, óriás jenga, lufihajtogatás, arcfestés

11:00-19:00 Jámbor Miklós pincéje
Népi játékok udvara: diótörés, patkóhajítás, szögbeverés

11:00-19:00 Csúzi Családi Pincészet
Kaland-vár Játszóház kézműves foglalkozások

Demeter Chocolate Kft. – kézműves csokoládék különlegességek12:00-19:00 Szent Orbán tér
Postakocsi - alkalmi bélyegzőhely és bélyegtörténeti kiállítóhely
Egészségügyi szűrések és egészségnap
OTP pavilon
OTP-kisvonat megálló

12:00-19:00 Czeglédi Pince
Simorka Sándor szobrász- és grafikusművész kiállítása

12:00-19:00 KultPince
Fotóvetítés a Monori Bortárs Filmfesztivál „Vannak vidékek legbelül” országos és „Emberek a Strázsán” helyi fotópályázatának díjnyertes képeiből

13:00-16:00 Vásárhelyi József pincéje
Vesztergám Miklós tárogatóművész fellépése

13:00-18:00 Farkas Zoli és Bandája hívógató muzsikája a pincék között

13:00-18:00 Bokros-Kovács Családi Pince
BOR-óka Zenekar

13:-18:00 Bicskei-Gosztola Pince
Faesztergályos bemutató

13:00-18:00 László Péter pincéje
"Bridzs-pince" A Vigadóban szerdánként működő bridzs klub bemutatkozása, játéktanulási lehetőség kezdőknek és haladóknak is.

13:00-19:00 Magócsi-Horváth pince, KultPince, Csúzi Családi Pincészet
Kézműves termékek vására

13:00-19:00 Sárosi István pincéje, Czeglédi Pince, Bicskei-Gosztola Pince, Bokros-Kovács Családi Pince
Házi sajtok kóstolója és vására

15:00-18:00 Monori Strázsák Néptánc Egyesület bemutatói a pincék között

15.30 Czeglédi Pince
Csévharaszt Néptánccsoport bemutatkozása

16.00 Czeglédi Pince
Ifjú Strázsák Néptánc Együttes bemutatkozása

16:15 Tasi Viktor pincéje
Vesztergám Miklós tárogatóművész fellépése

17:00 Ceglédi Pince
The Backspeakers! együttes bemutatkozása

17:00 Kugel György pincéje
Vesztergám Miklós tárogatóművész fellépése

18:00 Czeglédi Pince
Vesztergám Miklós tárogatóművész fellépése

18:30 Czeglédi Pince
Monori Strázsák Néptánc Egyesület műsora

19:30 Szent Orbán tér
OTP-kisvonat utolsó járatának indulása

.


A rendezvényen részt vevő borászatok és helyi nyitott pincék:

A hozzánk elígérkező borászatok:

A' Capella Szőlőbirtok - Ábrahámhegy, Badacsonyi Borvidék
Babits Pincészet - Tolcsva, Tokaji Borvidék
Borháló - Pécsi Borvidék, Balatonboglári Borvidék
Csendes Dűlő Szőlőbirtok - Badacsonyörs, Badacsonyi Borvidék
Csúzi Családi Pincészet - Monor, Kunsági Borvidék
Fazekas Borpince - Somlóvásárhely, Somlói Borvidék
Illés Pince - Erdőbénye, Tokaji Borvidék
István Borház - Kiskőrös, Kunsági Borvidék
Jó arcok Jó borok - Szekszárdi Borvidék, Pécsi Borvidék
KerBor Kft. - Monorierdő, Kunsági Borvidék
Kékhegy Pince - Gyöngyöspata, Mátrai Borvidék
KultPince - Monor, Kunsági Borvidék
Lantos Pince - Kóka, Kunsági Borvidék
Laposa Borbirtok - Badacsonytomaj, Badacsonyi Borvidék
Lukácsy Pince - Monor, Kunsági Borvidék
Megyeri-Hanti Pince - Kunsági Borvidék
Orbán Pincészet - Balatonrendes, Badacsonyi Borvidék
Pocca Pincészet - Felsőörs, Balatonfüred-Csopaki Borvidék
Pannonhalmi Borvidék Bor-Promóciós Kft. - Pannonhalmi Borvidék
Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet - Babarcszőlős, Villányi Borvidék
Sáfrán Pince - Csákberény, Móri Borvidék
Sike Tamás pincészete - Eger, Egri Borvidék
Soós István Borászati Szakképző Iskola - Budapest, Etyek-Budai Borvidék
Vértes Birtok - Páty, Etyek-Budai Borvidék
Zsirai Pincészet - Tokaji Borvidék, Somlói Borvidék, Villányi Borvidék

Helyi nyitott pincék:

Irsai Olivér dűlő
Knakál József pincéje
Magócsi-Horváth pince, házigazda Hanzelik Lajos
Kovács Robi pincéje, házigazda Zátrok Károly
Sárosi István pincéje
Mendei út
Bokros Borozó, házigazda Bokros Gábor
Burgundi sor
Tasi Viktor pincéje
Schmidt Norbert pincéje
Vásárhelyi József pincéje
Vitéz László pincéje
Kövidinka sor
KultPince
Seres Attila pincéje
Kadarka sor
Czeglédi Pince
László Péter pincéje
Nagy László pincéje
Hübel Gyula pincéje
Kugel György pincéje
Sárfehér sor
KétSzabó BorPince
Bicskei-Gosztola Pince
Bokros-Kovács Családi Pince
Szabó Imre pincéje
Csúzi Családi Pincészet
Szöőr Levente pincéje

.

A helyszín bemutatása:
A Monori Pincefalu Budapest közvetlen szomszédságában, a Gödöllői-dombság déli peremén helyezkedik el. A Kunsági borvidékhez tartozó területen a szőlőművelés és borászat több évszázados hagyománnyal bír, még ma is tartja magát a mondás, miszerint „nem is lehet igazi monori az, akinek nincsen szőlője a Hegyen”… Az elmúlt évek civil és önkormányzati összefogásának eredményeként, megújuló présházakkal, szőlőültetvényekkel találkozunk, új rendezvények születnek, és hangulatos sétára, túrázásra csábít az ország első borászati tanösvénye is. Monor határában országos összevetésben is egyedülálló, jelentős épített értéket is képviselő mintegy ezer présházat magában foglaló varázslatos pincefalu található.