Elindult a tanösvény tábláink karbantartása


A borrendünk által 2009 tavaszán létrehozott Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény ez év tavaszán volt 10 éves. Az eltelt több mint 10 év alatt egyszer már újra lett festve mind a 18 tanösvény tábla. Ma már az újrafestés előtt a fából készült vázszerkezeten is javításokat kellett végezni. Bokros Gábor borrendi társunk jóvoltából a javítások elkészültek, így a festések elkezdésének nincs akadálya. Még 2011-ben borrendi társaink és néhány pincetulajdonos vállalták, hogy gondozói lesznek a tanösvény tábláknak. Az eltelt évek során létrejött változások és sajnálatos haláleset miatt most egy újabb egyezség jött létre, amelyek alapján elindult a táblák újrafestése.

7. tábla


Sajnos az eltelt 10 év a tanösvény szakmai anyagának hordozóin is nyomot hagyott, különösen azon táblákon látszik ez, amelyek erős napsütésnek vannak kitéve. Ennek alapján az elkövetkezendő időszakban gondoskodnunk kell a hordozók cseréjéről és a cseréhez szükséges anyagi forrás előteremtéséről.

A felújításnak és az újrafestésnek a normál gazdáktól elvárható szükségességén túl van még egy viszonylag friss indoka is. Néhány hete a pincefalunk, evvel a tanösvény és kilátó felkerült a termeszetjaro.hu honlapra, amely reményeink szerint további vendégeket és turistákat fog vonzani a Monori Pincefaluba.

4. tábla
« vissza