Ez az éjszaka tényleg más volt mint a többi

Két forró nap közt egy langyos nyári éjszakát nem kell feltétlenül ágyban tölteni. Különösen, ha az a Múzeumok Éjszakája, amit a szervezők – a városi könyvtár munkatársai és megannyi segítőjük – teletűzdeltek kalandokkal, találkozásokkal, élményekkel, hangulattal. Mivel pedig az idén már harmadik alkalommal került megrendezésre Monoron a Múzeumok Éjszakája, akadtak is szép számmal, akik az előzőekből már sejtették, hogy érdemes ébren maradni és útnak indulni. Az éji programok látogatói közt számos új érdeklődőt is fel lehetett fedezni.

Jött, ment, barangolt, vagy épp kerékpárra pattant a közönség ezen az éjjelen, bár, amint hallottuk, Czibor Évánál, a programok egyik fő szervezőjénél és koordinátoránál többet aligha volt úton bárki: őt még a fotók is csak mozgás közben tudták megörökíteni.

Miután a négy helyszín között ingázott, nyomon követett minden történést. Így azután az eseményeket utóbb az ő összefoglalójából, s Hajdú Zoltánné könyvtárigazgató segítségével foglalhattuk össze.

A Helytörténeti Kiállításon kezdődött szinte minden, bár délelőtt még azt lehetett volna hinni, hogy a főtér átépítése miatt oda ember be nem jut. Ám kiderült, hogy a Monori Városfejlesztő Kft. is magáénak érzi az ügyet: elhárították a közlekedési akadályokat, s még idejében építettek egy pallót az érkezőknek.

Minden nehézség nélkül, óránként indulhatott a tárlatvezetés, Bernula BélaPéter tanár úr szakavatott közreműködésével. A csillagtúra, a kerékpáros felfedezőút is innen indult, amelynek során húsz helyszínt kellett felkeresni, s az ott látottakra vonatkozó kérdésekre válaszolni. Az éjszakában barangoló kerékpáros felfedezők éjfél körül érkeztek a KultPincébe, ahol jutalmuk egy-egy könyv volt.

Kugel György borházában – ahol Székely Judit textilművész munkáit láthatták az érdeklődők, s ahol igazi örömzenét hallhattak, hiszen Buddy Májki és Bayer Tibi este 7 órától hajnali 1-ig énekeltek és gitároztak, csak úgy, jókedvükben, honorárium nélkül – amúgy is igen jó volt a hangulat. Jó bor, s megszámlálhatatlan szelet zsíroskenyér fogadta a vendégeket, s akiknek még éjfél után sem akarózott tovább indulni, táncra is perdültek.

A teljes cikk letöltése >>Képek megtekintése >>, Képek megtekintése_2 >>
« vissza