„Ezer sebből vérzik a magyar borszakma!”

2016. október 19-én tartották a Pannon Bormíves Céh éves közgyűlését a szekszárdi Eszterbauer Borászatnál, amelyen többek között titkos szavazattal új tagokat is felvettek.A neveket azonban csak a novemberi pannonhalmi ünnepi közgyűlésen, tagavatón és borszentelésen hozzák nyilvánosságra, amely a Pannonhalmi Bencés Apátságban lesz megtartva.„Négy éve nem volt tagfelvétel az értékteremtő családi borászatokat tömörítő Pannon Bormíves Céhnél, épp ideje, hogy frissítsünk”– mondta Jekl Béla, a jelenleg 34 tagot számláló Céh elnöke.Mivel az eseményen én is hivatalos voltam, a Szekszárdi Borászok Céhének és a Pannon Bormíves Céhének egyik alapítójának, Heimann Zoltánnak tettem fel néhány kérdést.

Pannon Bormíves Céh


Beszéljünk egy picit a Pannon Bormíves Céhről és a mai napról.

Pár éve volt egy bortörvényi változás, és tavaly a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi szervezetté vált. Sok kihívással nézünk szembe, amelyen belül a Pannon Bormíves Céhnek a tagjai aktív és progresszív szerepet töltenek be. Minden közösség akkor él, ha vannak közös értékei és céljai, így a Céh, a magyar borszakmának a minőségi emelkedését szeretné gyakorolni és szolgálni egyaránt. Legalábbis ez a legfőbb célunk. A mai közgyűlésen a belső és a külső működésre vonatkozó kérdések merültek fel, az állásfoglalások, a céloknak az iránya, de természetesen a bővítésről is esett szó. Olyan borászokkal szeretnénk bővíteni sorainkat, akik hasonló módon látják a borszakma jövőjét, mint mi. Négy új tagot jelöltünk ki, akiket szeretnénk felvenni.
Ha már a kihívások kerültek szóba, mik a célok és az irányok?
Ezer sebből vérzik a magyar borszakma. Kimondva, vagy elhallgatva, rengeteg problémával küzdünk. A Pannon Bormíves Céhnek és a HNT-nek is az a feladata, hogy a rend és a minőség felé terelje a dolgokat. Ha ezeket a gondokat nem tudjuk megoldani, akkor a világpiac elsöpri azt, ahol jelenleg éppen tartunk.


Tovább a teljes cikkre WineArtCulture >>

« vissza