Hagyományőrző falusi disznóvágás a KultPincében

Szereted a téli pincefalu hangulatát, a friss levegőt, a fűszeres forralt bort, a hagyományainkat, az igazi falusi disznóvágást, a friss hagymás sültvért, a resztelt májat, a friss parasztkenyeret, szeretsz disznótort ülni zeneszó mellett?

Ha igen, ne keresgélj tovább!
Mindezt megtalálod a monori KultPincében.


disznóvágás


A disznóvágás mindig is része volt a magyar kultúrának és a KultPince azon dolgozik továbbra is az legyen. Aki még nem tapasztalta meg és nem vett részt egy hagyományos vidéki disznóvágáson, az ezidáig lemaradt egy tradicionális vidéki ünnepi élményt nyújtó eseményről. A KultPince csapatának segítségévek felidézik mind azt a közösségi tapasztalást amelyben elődeink részesülhettek, amikor a család apraja, nagyja, rokonok, barátok összefogva vitték végig a disznóvágást és este együtt ülték a disznótort

Itt az események vezére a profi böllér és a KultPince séfje. Irányításuk mellett a vendégek igényük és kívánságuk szerint részesei lehetnek a disznó leszúrásától kezdve a pörzsölésen, a disznó pucolásán át a egészen az üstben történő abálásig, a kolbász és hurka bekeverésétől a töltésig. Apríthatják a töpörtyűnek való szalonnát, és részt vehetnek töpörtyű kisütésében is.
Közben ne feledkezzünk meg, hogy a hagyományos falusi disznóvágás „fogó pálinka” kínálással kezdődik, a józanság megőrzése érdekében a folytatás a fűszeres forralt bor, amely egész nap a vendégek rendelkezésére áll.
Monori disznóvágás során reggelire hagyományosan hagymás sültvért és resztelt májat kínálnak, ez a KultPincében sincs másképpen, még annyi finomság társul az étel mellé, hogy a reggelihez Monor büszkeségét, az Orosházi kenyérünnepen a legjobb kenyér díját elnyert „Monori Strázsa” kenyeret kínálják a vendégeiknek.
Ebéd sem szokványos, tudni kell, hogy a friss meleg papszelet vagy szűzpecsenye húsából készült fűszeres sült pecsenyének nincs párja. Ezt az ételt igazán csak disznóvágás során érdemes elkészíteni, a fűszerezésen mellett a friss meleg hús ami biztosítja a különleges ízvilágot.
Tapasztalat az, hogy a csapatból nem mindenki vágyik arra, hogy kötényt kössön és az asztal vagy a teknő mellet állva dolgozza végig a napot, sebaj van egyéb lehetőség a csapat ezen tagjainak szórakoztatására. A KultPincében számtalan társas és ügyességi játék áll a vendégek rendelkezésére, de ne feledkezzünk meg a Monori CsámBORgóról sem. A játék keretében a 6-8 főből álló csapatok végig csámboroghatják a pincefalut a KultPincéből indulva és oda visszatérve. A csámborgás közben borkóstolás céljából más pincészeteket is meglátogatnak,a biztos visszatérés érdekében szigorúan csak kóstolásról lehet szó.

Vacsora a nap gasztronómiai csúcspontja, itt jöhet mindaz az az étel, a régi konyhák hagyományos ízei, amit elődeink a disznótor során felvonultattak. Kezdődhet orjalevessel, asztalra kerül a töltött káposzta (sarma), ami általában a fő étel, de a friss májas hurka, a zsömlés véres hurka, a roppanós kolbász, sült oldalas mind a választék része.

disznótor

De mit ér a disznótor zene nélkül? A vacsora közben már szólhat a halk zene mintegy előkészítve a nótázós táncos végkifejletet.
« vissza