Házi füstölés, húsok halak, sajtok tartósítása füstöléssel

A húsok, halak és sajtok otthoni füstölése nemcsak tartósít, hanem különleges ízt is ad. A sertéshús tartósítása sózással, füstöléssel, zsírban tartósítva nagyon régen elterjedt, de jelenleg is széles körben alkalmazott tartósítási mód, ma is élő gyakorlat, amely szolgáltatást a KultPince is nyújtja mindazoknak akik résztvevői voltak az ott rendezett disznóvágásnak.

Húsok tartósítása disznóvágás után

Sózás Szalonnához kilogrammonként 20 dkg só, húsokhoz kilogrammonként 10 dkg só. A sertésből sózásra általában a szalonna, a sonka, a lapocka, a körmök, a farok, a fejrészek, a bőrke kerülnek. Szalonna sózása A szalonnát a feldolgozás során 40-50 cm hosszú, 12-15 cm széles, 2-3 ujjnyi vastag csíkokban vágjuk ki. Étkezési szalonnának a sertés hasaalja és az oldalszalonna húsos részeit használjuk fel. Hasításkor ügyeljünk arra, hogy a vágási felületek minél simábbak legyenek. Az így elkészített szalonnát őrölt kősóval bedörzsöljük. Ügyeljünk arra, hogy minden része egyenletesen sózásra kerüljön. 1 kg szalonnához kb. 20 dkg sóra van szükségünk. A megsózott szalonnát sózó teknőbe, vagy sózó-kádba rakjuk egymás mellé és egymásra rakva. A szalonnát 4 hétig tartjuk száraz sóban, közben kétszer-háromszor átforgatjuk és újra száraz sóval bedörzsöljük. Négy hét után a szalonnát a sóból kiszedjük, langyos vízzel lemossuk, húshorogra akasztva leszárítjuk. Ezt követi a füstölés.

A sonka, lapocka, farok, köröm stb. húsok sózása, pácolása Sózáshoz minden kg húshoz 10 dkg őrölt kősót használunk fel. A húsokat alaposan bedörzsöljük sóval és a besózott húsokat sózó teknőbe, vagy sózó kádba tesszük. Egy hét után a hús levet enged, ekkor készítjük el a páclevet.

Forrás: kavas.hu

Páclé készítése

10 liter vízbe tegyünk kb. 1,5 kg sót, 10 dkg cukrot, 1 evőkanál salétrom sót. (ízlés szerint tehetünk bele fűszereket, fokhagymát, vöröshagymát, feketeborsot, babérlevelet, koriandert. A fűszereket csak újabban használjuk, régen csak sólével készült a pác.) A páclevet a fűszerekkel forraljuk fel, hűtsük le és szűrjük a sós léhez és így öntsük a hús alatt levő húsléhez. Keverjük össze és ebben a lében a húsokat alaposan mossuk meg, forgassuk meg és hagyjuk benne. (A sós pádé akkor jó, ha egy friss tojást bele teszünk és az a pácléből fele nagyságába kiemelkedik. Ha ennél jobban kiemelkedik, akkor vizet, ha kevésbé, akkor sót tegyünk hozzá. Ez régi, de jól bevált mérési lehetőség.) Húsokat a páclében 2 naponként forgassuk meg. A nagyobb darab húsokat 4-5 hétig hagyjuk a páclében. A kisebb húsoknak elég 2-3 hét is. Ha a húst a pácléből kivettük, mossuk le jól meleg vízzel, akasszuk húshorogra, szárítsuk le és utána tehetjük a füstre.Füstölés

A hús füstölését régebben a szabadtüzelésű konyhák elszálló füstje, a „szabadkémény" lehetővé tette. Ma a füstölést erre a célra épített füstölőben végezzük. Mielőtt a húsokat a füstölőbe akasztjuk, előbb rakjunk benne tüzet, melegítsük be. A húsokat a húshoroggal a füstölőben lévő „föstölőbotokra" akasztjuk. Ügyeljünk arra, hogy a füstölőben csak parázs legyen, lángot ne kapjon a hús. Füstölni legjobb a bükkfa, a bükkfűrészpor, ha ez nem áll rendelkezésünkre, gyümölcsfát, vagy keményfát, vagy ezek fűrészporát használjuk. Fenyőfát ne használjunk, mert annak füstje rontja a hús minőségét. A szalonnát, apróbb húsokat 1-2 nap füstöljük, míg a nagyobb húsok füstölésére 2-3 nap szükséges. Akkor elég a füst a húsoknak, ha a húsok színe barnáspiros lesz. Füstölés után a húsokat tegyük szellős helyre, jó, ha télen kifagynak.


« vissza