Kirándulásunk a Somló hegyre

Monori Pincefalu, kirándulás Somlóhegyre, borkóstoló, bortúra

Borrendünk szervezésében bortúra és borkóstolás céljából látogattunk el a Somló hegyre, hogy megkóstolhassuk az ott készített borokat.

Monor Környéki Strázsa Borrend a Somló-hegyen Monor Környéki Strázsa Borrend a Csordás - Fodor Borházban

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai borhieratikusmaszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945

Első utunk Somlói Borrend nagymesteréhez Fehérvári Károlyhoz vezetett, majd innen utunkat a gyönyörű panorámával rendelkező Várkapitány Pincészet irányába folytattuk. Az ebédet követően újabb borkóstolás helyszínére a Csordás - Fodor Borház látogattunk, ahol hangulatos környezetben kóstolhattuk végig a Borház borait.

Túránk képei >>

« vissza