Kovács Sándor (beszélget és kérdez Koblencz Zsuzsa)

A vincellér unokája és az eltűnt Lázár-villa

A Lázár- villa fent volt, majdnem a hegy tetején, valamivel alatta az Ádler féle kastély -magyarázza Kovács Sándor, s nem kétséges, hogy eközben maga előtt látja mindkettőt. Az Ádler féle épület – amelynek múltjából számomra olyasmi rémlik, hogy fenyőkkel volt körülvéve, melyeken mókusok ugrándoztak, s a partoldalon a sövény olyan sűrűre nőtt, hogy rá lehetett könyökölni, mint egy mellvédre, úgy bámulni lefelé a kék párában úszó Monorra – átépítve, de ma is megvan.
Hogy a Lázár villát az oroszok vagy a németek gyújtották fel a háború alatt, arra már nem emlékszik senki. Mindenesetre csúnyán leégett. Pedig fénykorában olyan szép volt a 150-200 négyzetméter alapú épület, amelyen még egy kis torony is ékeskedett – Kovács Sándor látott erről egy képet Lázárék családi albumában – hogy sírni támadt kedve, aki a két látványt összehasonlította.
Kovács Sándor nagyapja volt a villa körüli szőlőbirtok vincellérje húsz évig. Ebbe a pozícióba pedig akképpen került, hogy a ’20-as években nyugdíjazták a vasúttól, ám a gazdasági válság idején húsz százalékkal csökkentették a nyugdíjakat – muszáj volt valamivel pótolni a megcsappant jövedelmet.

Teljes cikk olvasása >>
« vissza