Kövessük, amit őseink az Alapító Okiratban leírtak.


-- Lukácsy Zoltánnal, a Borrend új nagymesterével beszélgettünk –

 

Monor történetében évszázadok óta nagy szerepe van a szőlész-borász tevékenységnek.

A 2000 februárjában – Magyarország 25. borlovagrendjeként – megalakult, és a Református Nagytemplomban május 20-án ünnepélyesen felavatott Monor Környéki Strázsa Borrendnek azóta is meghatározó, irányító szerepe volt e hagyományaink folytatásában, továbbfejlődése biztosításában. Borrendünk Nagytanácsa – 2021. szeptember 21-én – elnök nagymesterévé választotta Lukácsy Zoltánt. Vele beszélgettünk ebből az alkalomból.

Lukácsy Zoltán nagymester- Úgy tudjuk, hogy ez a döntés ezúttal nehezen született meg.

- Több szempontból is. Amikor az e Borrend alapötletét kitaláló és irányítását 2015-ig végzőnagymesterünk –Bodor Janibácsi – váratlanul elhunyt, nagy kérdéssé vált a hogyan tovább.


Lukácsy Zoltán nagymester


Akkor először a kancellár (Kiss Péter) ideiglenesen átvette a vezetést. Akkor is biztattak már engem, hogy csináljam én, de szerintem jóval idősebb, tapasztaltabb embert kívánt ez a pozíció. VégülAmbrózi Pálegy olyan kitétellel fogadta el a felkérést, hogy csak egy cikluson keresztül viszi ő a dolgot, de utána találjunk helyette valakit. Próbálkoztunk egymás meggyőzésével, de senki nem szerette volna átvenni ezt a felelősségteljes feladatot. Ambrózi Pál is fiatalítást szeretett volna. De egy komolyabb egzisztenciájú, hátterű embernek való ez, aki igazából komolyan tudja csinálni. Akik alkalmasak lettek volna rá, nem vállalták. Igazából nem maradt senki, aki vállalja. Elhalasztottuk a választást. Augusztusban kezdtük el újra, aKultPincébena próbálkozást, és hát akkor sem, jártunk sikerrel. Sokat gondolkodtunk, hogy mégis hogy lehetne csinálni. Jogilag is sorskérdéssé vált. Egyenes következménye lett volna a megoldatlanságnak, hogy ha én sem vállalom el, akkor a Borrend feloszlik…!


Tovább a teljes cikkre >>


« vissza