Lukácsyék pincéje
Ha az ember a Corvinus Egyetem szőlészeti tanszékének docenséhez megy látogatóba, aki mellesleg több évet töltött Chilében azzal, hogy egy ottani egyetem borászati képzését segítsen megalapozni – mi meg legfeljebb a móri árokig jutottunk – kicsit meg van szeppenve a beszélgetés mikéntjét illetően.
Amikor aztán két jókedvű ifjú fogadja a pinceajtóban –dr. Lukácsy Györgyés az Öccse,Zoltán– s az első percekben elhangzik a „mámor” szó, meg lehet nyugodni.
A mámort – a bor fogyasztásával mégiscsak törvényszerűen, mondhatni lényegileg együtt járó tudatállapotot – a vendégváró pincékben eddig még nem hozta szóba senki. Megemlíttetett a hagyományőrzés, a technológia, a szőlőfajták sokasága, a gyümölcsös, füstös, súlyos és könnyed ízek, de a mámoros élvezet rendre kimaradt. Most meg Lukácsy György magától értetődően kijelenti:
Elvégre a görögök is azért itták a bort, hogy közelebb kerüljenek az istenekhez!
Nemcsak termeljük, hanem élvezzük is a bort. Mégpedig itt, a monori légkörben. Ha ebben nekünk partner valaki, azt mi mindig szívesen fogadjuk.
Mivel a Lukácsy-pince a vendégváró pincék közé tartozik, efféle partnerben nincs hiány. Mert a bort ugyan maguknak készítik, de ennyi bort családilag meginni nem lehet. Két éve kétezer, tavaly ezerpalacknyit értékesítettek. efelé mennek ugyanis: palackozott termékekkel jelen lenni a borok piacán. S csakis saját, elsősorban fehér borszőlőből készült italokkal.Zászlós boruk a rajnai rizling, ez Zoltán kedvence. Van azért vörösboruk is, ám ők ebből egyharmad résznél többet nem akarnak. A vörösborok divathulláma lassan lecseng – mondják – amúgy is telítődött ezzel a piac. A náluk megforduló vendégek is tiszta, gyümölcsös karakterű fehér, legfeljebb a rozé borokat keresik. A félédes vörösbort például még soha, senki nem hiányolta.
Mindazonáltal sokféle bort kínálnak, György szerint ugyanis:
- Ha 250 hektó bor csak az én ízlésvilágomat tükrözné, akár a hajamra is kenhetném.
Ettől nemigen kell tartani, tavaly két monori étterem is felvette itallapjára a Lukácsy-féle borokat. Akik pedig a pincében szeretnek kóstolni, azt is megtehetik a vendégváró programok során. György és Zoltán a „borkóstolás, mint rendkívüli élmény” tárgykörében ugyancsak hosszan képesek beszélni, s akad erre is alkalom. Ugyanis, mint tapasztalják, a vendégek igen érdeklődőek. Kérdezgetnek. Érdekli őket, mit is isznak, s hogy az milyen úton jutott a pohárig.