Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora 2012

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át.
Hagyományainknak megfelelően ebben az évben is megrendeztük újbor ünnepünket, hogy szőlősgazdáink bemutathassák alkotásaikat, elbeszélgethessünk, hogy milyen is volt a 2012-es év a szőlő és a borok szempontjából. Nos a kóstolások után elmondhatjuk, az idei év nagyszerű borokat eredményezett, hála az időjárásnak és természetesen borászainknak.
A jó borok mellé természetesen most is libalakoma párosult, így ételben és italban nem volt hiány. A hagyományos Márton-napi programon túl rendezvényünk keretében borrendi tagot avattunk. Borrendünk elindított egy fiatalítási programot és ennek keretében avattuk borrendi taggá Bokros Gábort, aki nagy örömmel és büszkeséggel tett esküt, hogy borrendünk aktív tagja legyen.

Renezvényünk képei >>
« vissza