Monori Bortárs Filmfesztivál 2015

A Monor Hegyessy Lions Club a Monor Környéki Strázsa Borrend, a KultPince és Monor Város Önkormányzata támogatásával 2015-ben is meghirdeti a borkultúrával, a szőlőtermeléssel, a borturizmussal foglalkozó filmek és egyéb mozgóképek fesztiválját: a Monori BORTÁRS Filmfesztivált.
A rendezvény célja a kulturált borfogyasztási szokások terjesztése, a szőlő- és bortermelés mindennapjainak megismertetése, illetve az igényes filmes ábrázoláson keresztül a képi kultúra fejlesztése.

Fővédnök: Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár, Belügyminisztérium

Bővebben a filmfesztiválról >>

Bemutatjuk a Zsűrit


A Monori Bortárs Filmfesztivál zsűrijének elnöke: Koltai Róbert, színművész, filmrendező, Érdemes Művész
„Vannak néhányan, akik különösen fontosak a számomra: az egyik legfontosabb te vagy, a néző. Ha te nem vagy, az én létjogosultságom is megszűnik. Szeretnék minél többet adni neked, de ehhez szükségem van arra, hogy megbízz bennem.”

Azurák Csaba a TV2 Tények műsorvezetője - zsűritag

"Kapcsolatom a borokkal régebbi mint, a filmmel és a tévézéssel. Már 6-7 éves koromban kijártunk édesapámmal a móri borvidék peremére, a fehérvárcsurgói kis pincénkbe. Apukám, Azurák Mihály, borverseket ír, az ő révén kerültem kapcsolatba a móri borrenddel, és immár 5. éve a Brindisi Szent Lőrinc Borrend tagja vagyok. Személyes „küldetésemnek” tartom, hogy az összes magyar bort szenvedélyesen képviseljem és támogassam. Ezért nem volt számomra kérdés, hogy elvállaljam-e a zsűrizést."


Miklós Csabi, borász - zsűritag


„Szeretek bort inni. szeretem a bor szerepét és eredményeit az életemben. ízét, színét, mozgását, lendületét, tartalmát, fejlődését, lehetőségét és egyáltalán minden vele kapcsolatos élményt. igen, csak azért választottam ezt a gyönyörű és vivid mesterséget.”Nyulasi Gábriel István, borszakértő, Az ihatóbb Magyarországért vezetője - zsűritag


"Vissza kell adnunk a bor spiritualitását, és támogatni a borkultúrát minden szinten. Szükség van a csúcsborokra, de gondolni kell a mindennapok boraira is. Gyakorta zsűrizek borversenyeken, tudósítunk borfesztiválokról, borvacsorákról. Szívesen adunk bortanácsokat is, akár márkaépítés és marketing területen is. Szívesen segítünk minden helyi boros kezdeményezést, keresünk minden lehetséges borkulturális kapcsolódási pontot - hiszen Magyarország így válhat ihatóbbá."Bortárs filmfesztivál nyertes filmjei:


 • Közönségdíjat nyert (a facebook szavazás alapján): Négy évszak Somlón – Tavasz c. film (gyártó: Triál Média Kft. – Balaton TV) rendező: Szentes László
 •  IV. díj - Kézműves Bor c. alkotás (gyártó: 13,5°) Alkonyi Kristóf és Ripka Gergely filmje
 • III. díj - a Nemzeti Bor Maraton dala és promóciós filmje Rendező: Kőházy-Bognár Andrea
 • II. Díj - Tompadoctor Somlón (gyártó: borivo.com), rendező: Hollai Iván
 • I. díj - A váli erdőben (Dunatáj Alapítvány, Rubato Film, ELTE Videostúdió), rendező: Nagy Ernő
 • Vannak vidékek legbelül fotópályázat díjnyertes képei:

  Borvidékek kategória győztese: Csala László – „Badacsony” c. képével  Szőlősgazdák és borászok kategória győztese: Asszonyi Eszter - „Értékmentés” c. képével


  Bor lelke kategória győztese: Ruprecht Judit – "Villánykövesd" c. képével  Emberek a Strázsán fotópályázat nyertes képei:

  I. díj: Koczor Dániel - Békepresszó  II. díj: Baán Tamás – 14 fok  III. díj: Hludek Dóra – Kapaszkodás