Monori Pincefalu hagyományos présházak épülettípusai

A Monori Pincefaluban, a Strázsahegyen az eredeti állapotban megmaradt hagyományos pincék a következő alaptípusokba sorolhatók
(az A.D.U. Építész Iroda 1995‐ben készített tanulmánya alapján):
0. típus A „0” változat esetében épületről még nem beszélhetünk, mert csak a pincegádor ajtaja áll ki a földből, téglafalba foglaltan.

Monori Pincefalu pincetípusai
1‐es típus:

Oromzatos, alacsony, „kunyhó” jellegű épület. Utcafrontra merőleges nyeregtetővel. Csak az épület
tengelyében van megfelelőbelmagasság. Náddal, cseréppel fedett; vályogtégla, tégla falazatú.

Monori Pincefalu, pincetípusok   

2‐es típus:
Teljes belmagasságú, de alacsony és ezért mennyezet többnyire nincs benne eredetileg. A tető mindig kontyolt, elsősorban náddal fedett, de az átalakítottakon már cserépfedés van. Csak ajtaja van és szellőzése. A falazat anyaga: vályogtégla, sarokerősítéses sárfal, esetleg tégla.

Monori Pincefalu, pincetípusok

3‐as típus:

Teljes belmagasságú oromzatos épület utcára merőleges nyeregtetővel. Eredetileg náddal fedett szintén, de többnyire már cserépfedésű. Rendszerint csak ajtaja van szellőzővel, esetenként egyoldali kisméretű ablak.

Monori Pincefalu, pincetípusok

4‐es típus:

Deszkaoromzatú, nyeregtetővel fedett. A deszkaoromzat azért született, mert a sárgerenda túlnyújtásával a tetőt meghosszabbították, így fedett előtér keletkezett, amit oszlopokkal támasztottak alá, vagy csak könyökfákkal erősítették, esetenként mindkettő nélkül készült (esetleg az idők folyamán „kikopott” az alátámasztás). Az oszlopok többnyire fából készültek, ritkábban téglából. A tönkrement deszkázatot sok esetben utólag rombuszfával leburkolták. Az épületek mérete nagyobb és a fedett résszel kibővülve mindenféle időjárás esetén jól használható. Ezeken az épületeken is csak ajtó van szellőzővel, ritkábban kisméretű ablak. A lábazat határozottan megjelenik, legtöbbször téglából, kőből készül, de található eltérőszínűre meszelt is.

Monori Pincefalu, pincetípusok

5‐ös típus:

Az épület 90°‐ban elfordul, utcával párhuzamos nyeregtetővel fedett, de nem épül össze a szomszédos pincékkel, továbbra is önálló épület. A nagyobb homlokzati felületen az ajtó többnyire tengelyben helyezkedik el, s egy illetve ‐szimmetrikus elrendezésben ‐ két kisebb méretű ablak is megjelenik a nagyobb homlokzati felületen. Általános az erősítősarok téglapillérek építése, amit a nagyobb méret indokol, a többnyire itt is használt vályogtégla és sárfal esetében. A fejlődés végpontján a bejárat felett kicsi oromzat készül, díszítő motívumokkal, nagyobb méretű csüngőeresszel.

Monori Pincefa, pincetípusok

6‐os típus:

A párhuzamos gerinc adta lehetőséggel kialakult a tornácos elrendezés. A túlfuttatott tető négy fa oszlopra támaszkodik, vagy téglapillérekre. Az épület méretrendje megegyezik az 5. típussal, de a tornác jelentős használati változást tesz lehetővé. A bejárati kiemelt tetői is megtalálhatók a legfejlettebb változatoknál.

Monori Pincefalu, pincetípusok« vissza