Nagy Egyetemi Borteszt Budapest

Több mint 300 egyetemista, borászati szakemberek, valamint a sajtó képviselőinek részvételével zajlott a Nemzeti Bor Maraton kiemelt programjának, a Nagy Egyetemi Bortesznek fővárosi eseménye. Erre az innovatív, mobilapplikációval egybekötött bortesztre 2015. április 08-án a délutáni órákban került sor a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A résztvevőket Balla Attila a Nemzeti Bor Maraton és a Nagy Egyetemi Borteszt programigazgatója köszöntötte. Elárulta, hogy az első szegedi esemény sikere után több megkeresés is érkezett irányukba a borteszt és a Bortext applikáció kapcsán, így már most biztosra vehető, hogy ősszel újabb városokban, újabb egyetemek és főiskolák bevonásával folytatódik majd a programsorozat. A Bortext névre keresztelt mobilapplikáció bemutatása során kiemelte az igazgató, hogy ez "egy kétélű fegyver": hasznos a borászoknak, termelőknek, akik pontos információkhoz juthatnak a fogyasztói elvárásokról és szokásokról, ízlésekről; valamint hasznos a fogyasztóknak akik jobban megismerhetik a magyar borvidékeket, borászokat, boraikat és az applikációval értékelhetik is ezeket a tételeket a 100 pontozási rendszerben.

A folytatásban Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára mutatta be a Nemzeti Borkiválósági Programot. A 2013-ban indult kormányzati kezdeményezés lényege, hogy ebbe a programba olyan regisztrált pincészetek kerülhettek be, akiknek borai az Országos Borszakértő Bizottság által lebonyolított kóstolón elértek egy minőségi határt.

Dr. Sümegi Zsombor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai igazgatója a szervezet szakmai szerepéről és működési területük bemutatásáról számolt be a hallgatóságnak.

Az előzetes fogyasztói szokások felmérése előtt Koch Csaba, a 2014 Év Pincészete díjas borász, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai nagykövete beszélt a mai borfogyasztási ésborkészítési trendekről.

Az első néhány korty bor, a „belövőbor” szerepét töltötte be. Herceg Ágnes a Nagy Egyetemi Borteszt szakmai vezetője, a londoni Wine and Spirit Education Trust minősített oktatója, tartott egy kóstolástechnikai tréninget. Bemutatta hogyan működik egy irányított kóstolás, és hogy milyen szempontok alapján értékelnek a világ borpontozási eljárásaiban jól ismert 100-as minősítési rendszerében.

Majd a borhibákkal és a borbetegségekkel is megismerkedtek nem csak elméleti, hanem gyakorlati síkon is a résztvevők. Barátossy Gábor és Buránszki György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai kóstolható ízelítőt is hoztak a borokat is jellemezhető hibákról betegségekről.Ezekről később a nagyközönség számára is elérhető Bortext applikációban is részletes leírás található.

Egy rövid szünet után indult a tesztelés, amely alatt Kielmayer Kristian, az Országos Borszakértő Bizottság tagja mutatta be a kóstolásra érkezett Hungarikumsort. Elmondta; a borok kiválasztásának alapjául a Nemzeti Borkiválósági Program szolgált és fontos szempont volt, hogy kizárólag magyar fajták legyenek a Nagy Egyetemi Borteszten.

Láthatóan nagy sikert aratott a diákok körében ez a Magyarországon egyedülálló, innovatív és tudatos borfogyasztásra nevelő kezdeményezés, rengeteg konstruktív kérdést tettek fel a jó hangulatú pontozást követően. A szervezők támogatóik - az AXA Bank, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a NÉBIH - jóvoltából meglepetés ajándékokkal köszönték meg a fiatalok részvételét.

A Nagy Egyetemi Borteszt tavaszi turnéjának záróhelyszíne május elején a Pécsi Tudományegyetemen lesz.

« vissza