Penészes hordók, nedves falú borászati tartályok a pincében

Itt a tavasz és a tavaszi esők. Ilyen időszakban fokozottan gondolni kell az agyagba vájt borospincéinkben uralkodó páratartalomra. A pincében uralkodó magas relatív páratartalom jele ha a hordóinkon megjelenik a fehér penész, a bortároló tartályok fala nedves. Ilyenkor az első lépés, hogy leellenőrizzük a pince szellőztető rendszerét, amely legegyszerűbben egy gyertyával ellenőrizhető le.
Akkor helyes a szellőztetés ha a pince végében lévőszellőzőn befelé jön a levegő és a gádor felső részén lévő szellőzőnél kifelé megy a levegő.

A gyertya lángján ez nagyon jól látszik. Alapvető követelmény, hogy a pinceajtóhoz közel eső szellőző cső külső vége legalább 1,5-2 m-rel magasabban legyen mint a pince végében lévőé, ez a magasságbeli különbség biztosítja a megfelelő áramlási irányt és légsebességet.
Kérdés az, hogy mit tegyünk akkor ha a szellőztetés működik, de mégis magas a pince páratartalma. Az első lépés, hogy kőrbejárjuk kívülről a pincét, hogy nincs e valahol vízbefolyásra utaló jel, Pl vakond vagy pocoklyuk. Természetesen lehet olyan csapadékos időszak, hogy nedvesedés megjelenik a pincében. Amennyiben a természetes szellőztetőnk működik és egyéb gond sincs, akkor mesterséges szellőztetésről kell gondoskodni.

Mestersége pince szellőztetés >>


« vissza