Rólunk írták

Felavatták a Nonor Környéki Strázsa Borrend Lovagjait

Huszonötöddiként hazánkban

Új színfoltot jelentett a februárban alakult és május 20-án ünnepélyesen felavatott borrendi tagok díszruhás kivonulása! Ma is beszédtéma, hogy milyen elismerésre méltóan sikerült megrendezni az avatási szertartást!
A Református Nagytemplomba meghirdetett ünnepi eseményen Gulyás László nagytiszteletű úr - Monor város díszpolgára - házigazdaként köszöntötte a megjelenteket. Szólt arról, hogy Isten a "bort, amely megvidámítja halandónak szívét, fényesebbé teszi az arcát", az embernek teremtette. Azért tölti "csordultig poharam", hogy azt a megértés szellemében emeljük fel. Ahogy régen sebeket mostak ki a borral, ma is a lélek sebének kellene gyógyulni általa. Ne mi szolgáljuk a bort, hanem az minket. A rendet szolgálva a rendetlenséggel szemben. A szőlőskert művelése, a pincefalu gondozása, a minőség védelme mellett az iszákosmentő Missziót támogatva.
Dabasi Gábor, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke (a Kecskeméti Mathidisz János Borrend képviselője) gratuált - sok sikert kívánva - a 25. tagegyesület megszületéséhez.
Simon Ernő, a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend nagymestere, először az újrend három fő tisztségviselőjét avatta fel további harminchat társukat.
Az igényesen elkészített érme, oklevél és zászlósbot átvétele után Bodor János nagymester ismertette az Alapító Okirat célkitűzéseit. A kultúrált borfogyasztás ösztönzését, rendezvénysorozatok szervezésével és - a páratlan pincefalu lehetőségei és főváros közelségét kihasználó - idegenforgalom fellendítésével.
A Ker-Bor Kft. szárazhegyi központjában megrendezett fogadáson az Európai Vendéglátok Szövetsége Magyarországi Tagozatának Elnöke, a Pest Megyei Iparkamara kereskedelmi alelnöke nyerte el azt az árverésre bocsájtott francia borritkaságot, amelynek bevételét az árvízkárosultak javára utalták át.
A Strázs-hegy arról kapta a nevét, hogy a török támadások idején az ide állított őrök oltalmazták a lakosok nyugalmát. Veszély esetén pedig az itteni pincék rejtették - minden időben - a védteleneket. A Monor Környéki Strázsa Borrend is így szeretne őrködni e táj borának minőségén és még jobbá tételén - hogy ha bárki megkóstolja e vidék italát, bizton állíthassa, hogy: "Itt e halmon terem a fölséges bor!"

Bolcsó Gusztáv

« vissza