Sikeres volt a XXIII. Városi és Téreségi Borverseny Monoron

    
XXIII. Városi és Térségi Borverseny Monor

Korántsem csak az a nagy érdeklődés bizonyítja ezt, hogy 102 előzsűrizett bor várt hivatalos- és közönség megítélésre. Az igényes szakmai előkészítés, a hagyományőrzés és az újító szándék optimális megtalálása, illetve a rendező szervek összefogásával biztosított kulturált körülmények is.

Április 8-án Kiss Attila igazgatóhelyettes köszöntőjéből jól érződött a most is házigazda gimnáziumunk rendezvényt gazdagító szellemi légköre, amikor pl. a Bibliától napjainkig számos példát idézett arra, irodalmunk is hogyan örökítette meg borkultúránk értékeit. Ezt még színesítette a diákoknak – az Arany János évfordulóra is frappánsan utaló – remek verses-dalos-zenés-táncos műsora. De még polgármesterünk is – miközben áttekintette a gazdák, a civil szervezetek és a városi önkormányzat összefogásából született fejlesztések példáit – olyan Márai-idézettel zárta felszólalását, miszerint a történelemben a nagy tettek végrehajtása elválaszthatatlan a bortól.

Márai Sándor, A Magyar Borokról, hangfelvétel >>

 A Város bora díj átadás nyertese a Megyeri - Hanti pince Kékfrankos rozé borával

Város Bora
 

Érdekes, és a versenyhangulatot jól előkészítő új színfolt volt az egyik zsűritag (Ercsey Dániel szakújságíró, a Borigó szerkesztője, nemzetközi borbíró) játékos mesterkurzusa, amiből a közönség számra is kiderülhetett, nem is olyan könnyű a zsűrizés. Pedig a tíz zsűritag – a Kunsági- és a Duna Borrégió titkáraitól kezdve a Kertészeti Egyetem oktatóiig – mind magasan kvalifikált szakember volt.

Mind a szakzsűri, mind a közönség három kategóriában bírálhatta a borokat, az egységesen megadott szempontok szerint. (1., 2. és 3. sz. melléklet)

Megnyugtató, hogy a zsűrinél több dobogós helyezést szerző Jermi Ferenc (3) és Haris Miklós (2) borai a közönségnél is ott voltak az első 3 között. A fiatal Megyeri-Hanti pincészet pedig 2 első, 1 második zsúri hely után egy 3.-at a közönségnél is szerzett. A mezőny legmagasabb pontszámát elérő megtisztelő „Város Bora” címet is az ő Kékfrankos Rozéjuk érte el. Az is jó érzés, hogy családon belül is van nemzedékváltás. Pl. Hanzelik Balázs közönségnél nyertes vörösbora megelőzte az ott 2. helyezett apjáét.

Megyeri István kezdeményezésére – aki a fáradhatatlan Zátrok Károllyal kezdettől e rendezvény motorja – a zsúfolásig megtelt nagy terem jelenlévői megemlékeztek az előző nagy borásznemzedék közelmúltban elhunyt tagjairól is.

Jó volt konstatálni, hogy a Gazdakör, a Borrend és a Borút Egyesüet össze tudott fogni e siker érdekében. A Hegyközséggel és a Gimnázium felnőtt és diák közreműködőivel sokat dolgoztak e rendezvény sikeréért. Segítséget jelentett Városunk Önkormányzatának és a Paning Pékségnek a támogatása is. Az eredményhirdetés újszerű ötlete volt – a Borrendnek és a Gazdakörnek

köszönhetően – az erre az alkalomra készült kézműves kancsó díjak átadása.

A gördülékeny szervezés, a jó hangulat és a finom vacsora mellett fontos, közvetett hozadék is volt.

Minden versenyben induló szép oklevelet kapott. Ezek azzal a jó érzéssel tehetők ki pincéjük falára, hogy – az igényes zsűri 10 arany, 38 ezüst és 34 bronz minősítésének, valamint az értékes tapasztalatszerzésnek köszönhetően – ez a rendezvény is hozzájárulhatott Monor és környéke borminőségének további javulásához.

B.G.

Eredménytábla >>

« vissza