Strázsahegyi Pincék Fesztiválja 2010 május 22. a Monori Borút Egyesület szervezésében (beharangozó)

Fotókiállítás a Kele pincében (Kövidika sor):

Somogyi Márk – lehet, hogy csak azért, mert Svájcban nevelkedett – igazi, magafeledt élvezettel csodálkozik rá a magyar tájra, akkor is, ha autója tengelyig a sárban küszködik, ha fotós-sátrát a havas eső paskolja, vagy ha egy szigorúan védett területen – jelesül a Hortobágyon – a hajnali sötétségben önmagukat vadászoknak valló emberek lövöldöznek körülötte.
Műveivel csak közös kirándulásainkat követően, jóval később volt alkalmam találkozni, és nagy meglepetéssel kellett tapasztalnom, hogy szemléletbeli, szellemi rokonság is van köztünk. Mert ahogy én – aki ugyan látszólag csak madarakat fest – sem vagyok a szó igazi értelmében „madárfestő”, s műveim nem természettudományos leképezései mélyen megélt élményeimnek, úgy ő sem az a természetfotós, aki egy bizonyos ritka pillanat látványára várva ül lesben. S ha én azt állítom, hogy festményeim – habár a felszínen bizonyos látvány-élményekre utalnak –, valójában elvont kompozíciók, ez Somogyi Márk képeire fokozottan igaz.....

(Szemadán György festőművész író): Teljes cikk olvasása >>

Előzetes fotógaléria >>
Meghívott vendég és helyi borászatok >>
Meghívott kézművesek >>

Meghívott sajt, hús és ételértékesítők >>
Útmutató térkép a Strázsahegyi Pincék Fesztiválja helyszínére >>
Útmutató térkép a vendégváró pincékhez >>

Hegyre fel!

Monor Strázsahegy, Strázsahegyi Pincék Fesztiválja2010. május 22-én, szombaton 14 órától ismét megtelik az ezer pincét rejtő monori Strázsahegy. A tavalyi nagysikerű rendezvényt követően a Monori Borút Egyesület és a Monori Gazdakör idén is megszervezi a hagyományos Orbán-napi vigasságot, valamint – immár másodszor – a Strázsahegyi pincék fesztiválját. Az előző évhez képest, idén színesebb programmal várják a szervezők a vendégeket.
A Szent Orbán téren 15 órától kulturális programok szórakoztatják a látogatókat. Fellép a Borfolk, a Lármafa zenekar, a Monori Strázsák Néptánc Egyesület, a Monori Dalkör, a Gombai Rozmaring Tánccsoport és a Zsindelyes zenekar. A Monor Környéki Strázsa Borrend e helyen adja át a „Tiszta, gondozott pince” és a „Monor város bora” kitüntető címet. A kisgyermekes családokra is gondolva, újításként gyermekfoglalkoztató lesz – szakavatott felügyelőkkel – a Szent Orbán tér mellett. A művészetek iránt elkötelezettek megcsodálhatják PásztorPiroska művésztanár patchwork munkáit, Somogyi Márk fotóművész alkotásait; továbbá dr.Dobos György nyug. címzetes igazgató fotótárlatán keresztül megismerkedhetnek a Strázsahegy és Monor múltjával.
18 pincében találkozhatnak helyi, környékbeli és az ország különböző részeiről érkező borászokkal. A szomjoltás mellett ebben az évben lehetőség adódik az éhség csillapítására is. Neves sajt-, hús-, lekvár- és egyéb ételkülönlegességek készítői vesznek részt ugyanis a rendezvényen. Kugel György birtoka (az egykori Kele pince) részben kézműves udvarrá alakul át, ahol többek között fafaragók, csuhékészítők, kosárfonók általi és egyéb kézzel készült alkotásokat tekinthetnek és vásárolhatnak meg az arra járók. E pince azonban nem csak a gazdag kínálat miatt lesz érdekes. Itt kap helyet az a Pálinkamanufaktúra is, mely nemrég a „Magyarország legjobb pálinkája” címet szerezte meg a gyulai „Kisüsti pálinka fesztiválon”. 17 órától a Monori Strázsák Néptánc Egyesület a Zsindelyes zenekarral és a Borfolkkal karöltve zenével és dallal tölti meg a strázsahegyi pincesorokat – egészen sötétedésig. Ezt követően a Szent Orbán téren és a kézműves udvarban felállított színpadokon táncház várja a ropni vágyókat.
A pincék fesztiváljára idén is lehet kedvezményes poharat foglalni a www.monoriborut.hu weboldalon. Az 1500 Ft-ba kerülő kóstolópohárral együtt 8 db kóstolójegyet kapnak a vendégek, de utólagos kóstolójegy vásárlására is lesz lehetőség. A poharak átvétele a Szent Orbán téren felállított, Monori Borút Egyesület logójával ellátott sátorban történik, ahol a pohárelőjegyzők meglepetésre számíthatnak.

Várja Önt, családját és barátait a Monori Borút Egyesület és a Monori Gazdakör.
 

Rendezvényünk fő támogatója a Monor és Vidéke Takarékszövetkezet.

Kaltenecker Andrea
« vissza