Szent Márton Nap hagyományteremtő szándékkal

Jókedvű borünnep Monoron.

Szent Márton napjához sok mezőgazdasági vonatkozású népszokás kötődik: ilyenkor vették számba az évi termést, kóstolták meg az új bort. A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló a XII. századból származik. Ez a nap jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát.
Bodor János a Borrend nagymestere és Pogácsás Tibor polgármester nyitotta meg az immár 4. alkalommal megrendezett Márton-napi ünnepséget és köszöntötte a vendégeket. A rendezvény rangját emelte, hogy baráti Borrendek is megtisztelték a rendezvényünket, részt vettek felvonulásunkon, meglátogatták pincészeteinket és baráti beszélgetéseket folytattunk az eseményt záró közös vacsorán. Így üdvözölhettük vendégeink között a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrendet, a Cultris Moris Redemtionis Borrendet Kiskunhalasról a Brindisi St. Lőrinc Borrendet Mórról, a Ordo Vini Venatorum Vadász Borrendet Budapestről.
Az újbor ünnepén, a Művelődési Házban rendezett ünnepségen, új borrendi tagokat avattunk, a szinpadon hagyományosan a Monori Strázsák Néptánc Együttes, a József Attila Gimnázium és Szakközépiskola Irodalmi Szinpada, az Őszirózsák Néptánc Együttes és a Marus Hagyományőrző Néptánc Együttes szerepelt. A Művelődési Ház megtelt vendégekkel, jó hangulatban nézték végig a színvonalas műsort, kóstolták az illatos borokat és fogyasztották a sült libacombot.

Reméljük, hogy a galériát átnézve, valamit vissza tudunk adni e nap kitűnő hangulatából.

« vissza