Szépség és szomorúság a Strázsahegyen

Borrendünk célja, hogy pincefalunk, a Strázsahegy minél több táji és hangulati szépségét mutassa be a helyiek és a hozzánk látogató vendégek számára. Azonban szükségét érezzük annak is, hogy megmutassuk az árnyoldalakat, Monor, a pince és szőlőtulajdonosok számára nem éppen kedvező folyamatokat is. Meg kell említenünk a zárt pincesorokba beköltözőket, ahol nincs megfelelő terület a folyamatos életvitelhez, nincs szemét elszállítás, nincs víz és még lehetne folytatni, hogy mi minden hiányzik a normális életvitelhez. A pincesoron történő életvitelszerű bentlakás nem csak a rendezetlenségével zavaró, de a pinceszomszédok pincehasználatát, pincéjük értékét is igen kedvezőtlenül befolyásolja.

A pincesoraink mellett beszélnünk kell pincéink és környezetük gondozásáról, itt is vannak igazán kedvező folyamatok, de sajnos szép számmal akadnak gondozatlan, elhanyagolt pincék és szőlőskertek egyaránt. Az utóbbi években több szőlő és gyümölcsös telepítés történt, pincék újultak meg, amelyek szépen gondozottak és ma már díszei a Strázsahegynek, de ezt a látványt rombolják az elhanyagolt, elhagyott, műveletlen szőlőterületek és pincék, amelyek gondos gazdára várnak.
Monoriak számára örömteli folyamat, hogy nívós rendezvények, vendégváró nyitott pincék várják a helyieket és a hozzánk látogató vendégeket egyaránt. Rendezvényeink kapcsán alakult ki, hogy a pincétől-pincéig történő vendégáramlást a hagyományosan meglévő és elődeink által is sokat használt gyalogösvényekkel is támogatjuk. Ennek eredményeként ma már a megújult pincefalu térképén és az termeszetjaro.hu által használt OpenStreetMap térképen is egy kivételével jelölve vannak, így a Kövidinka és a Kadarka sort összekötő „Rövidebb út”, a Sárfehér és Mézes sort összekötő „Titkos ösvény”, valamint a Burgundi és a Kadarka sort összekötő „Titkos köz”. Ezek közül sajnos a „Titkos ösvény” gondozásáról az érintett tulajdonosok csak részben gondoskodnak, ez az ösvény most borrendünk szervezésében ki lett takarítva, hogy evvel is segítsük a pincefaluban kiránduló embereket és abban reménykedünk, hogy munkánk követőkre talál.« vissza