Többé nem kunságiak, hanem monoriak lesznek a monori borok

A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Az alábbi térképen a legismertebb monori termőhelyet, a Strázsahegyet mutatja a Szuperfarm:
A tájékoztatás szerint az ökológiai környezeta termőhely fekvésének, a talaj különleges viszonyának köszönhetőenjelentős hatással van az ott termett szőlőből készült borok jellemzőire, amelyek sem a Duna Borrégió szomszédos területein, sem más borvidéken nem reprodukálhatók.
Ez a tipikusság, vagyis a borok monoriasságaelsősorban a íz- és zamatgazdag, alacsony savtartalmú, alkoholban gazdag borokban nyilvánul meg. Jó tüzesek tehát.