Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren
Határainkon túlról is érkeztek borrendek Ópusztaszerre, hogy egy hagyománytisztelő találkozás alkalmával együtt ünnepeljék a magyar bort. A rendezvény fő momentuma idén is a Vince-vessző metszése, majd az idei évre várható termés megjóslása volt, mely jó bort, bőséges szőlőtermést ígér. A Vince-napi vesszővágás alkalmából új kiállítás nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban „Nemzeti italunk: a fröccs” címmel.
Zenés felvonulással sétáltak le a skanzenbe a megjelentek, hogy a Szegedi tanyán megtudják, milyen lesz szőlő- és bortermés szempontjából az idei év. Az ópusztaszeri Vince-napi vesszővágás program alapja az a hagyomány, miszerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlő- és bortermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. Az Emlékparkban a Vince-vessző levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre.Kalmár Istvánhegybíró alaposan megvizsgálta a lemetszett vesszőt. Az azon található rügyek és mellékrügyek szép zöldek voltak, a vesszőt egészségesnek találta, így ha következő hetekben nem érkeznek komoly fagyok, jóslata szerint bőséges termés várható az idei évben.
A hagyományokhoz híven játékos vetélkedőt követően több új borrendi taggal bővült a Szent Vince Borrend, az Árpád-emlékmű előtti avatáson. A Látogatóközpontban a rendezvény alkalmából új kiállítás nyílt, „Nemzeti italunk: a fröccs” címmel. A tárlat tárgyakkal és tablókkal mutatja be a fröccs és a szikvíz történetét.Dr. Kiss Róbert, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark általános helyettes, igazgatási vezetőjének bevezetőjét követőenBirinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke méltatta és nyitotta meg a Hungarikum tárházban található kiállítást. Az installációhoz kapcsolódóanMód LászlóésSimon Andrásnéprajzkutatók, az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék oktatói által tartott szakmai összegzést követően, szépirodalmi részleteket hallhattak a jelenlévők a hungarikumnak számító fröccsről. A rendezvény zárása az újbor kóstolása volt.
Mészáros János