XI. Regionális Meghívásos Borverseny

Tisztelt Bortermelő versenyzők, kedves meghívott Vendégeink!

Örömmel üdvözöljük Önöket a József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában immár tizenegyedik alkalommal rendezett versenyen!
Talán nincs is Európában még egy olyan fogyasztási cikk, mint a bor, amelyhez akkora kulturális holdudvar kapcsolódna. Nemcsak a szőlőművelés évezredes hagyománya, a bortermelés és kezelés kialakult módszerei, hanem az irodalomtól kezdve az operaáriákon át, a kóstolás és fogyasztás kifinomult szakmai és gasztronómiai szabályrendszeréig számtalan szállal kötődik a bor a hétköznapi és a magas kultúra szövetébe.
A magyar bor, a magyar föld és a magyar napsugár örök és harmonikus szerelmének gyümölcse, ami Magyarországot széppé és sajátossá, az idegenek előtt is vonzóvá teszi, nem utolsó sorban a bor, amely e föld egyik legnemesebb terméke.
A szőlőművelés már ősidők óta Magyarország egyik legértékesebb kincse, elismert büszkesége. Határozott hajlandóság, gyengéd szeretet, ősi ösztön működik a magyar népben a szőlő- és borkultúra ápolásában. A mára kialakult magas fokú szőlő és bortermelő kultúra megkoronázása egy-egy ilyen alkalom, mint a mai is, ahol a borászok és boraik társadalmi, szakmai megmérettetése, a fogyasztók tájékoztatása zajlik, amely egyben elősegíti a bor és a fogyasztók egymásra találását.
Ezt az egymásra találást hűen fejezi ki XIV. Benedek pápa szavai, aki az alábbi sorokkal köszönte meg Mária Teréziának a magyar borküldeményét:

"Áldott legyen a föld, amely téged termett,
Áldott az asszony, aki téged küldött,
Áldott vagyok én, aki iszlak.. "

Ezért most emeljük poharunkat a bortermelők és borfogyasztók megelégedésére!

Nunc est bibendum - vinum Hungarorum! (Most igyunk magyar bort! )

Megyeri István

« vissza