XIII. Meghívásos Kőrzeti Borverseny a József Attila Gimnázium és Szakközépiskolában

Megyeri István igazgató úr megnyitó beszéde.

Talán nincs is Európában még egy olyan fogyasztási cikk, mint a bor, amelyhez akkora kulturális holdudvar kapcsolódna. Nemcsak a szőlőművelés évezredes hagyománya, a bortermelés és kezelés kialakult módszerei, hanem az irodalomtól kezdve az operaáriákon át, a kóstolás és fogyasztás kifinomult szakmai és gasztronómiai szabályrendszeréig számtalan szállal kötődik a bor a hétköznapi és a magas kultúra szövetébe.

A magyar bor, a magyar föld és a magyar napsugár örök és harmonikus szerelmének gyümölcse, ami Magyarországot széppé és sajátossá, az idegenek előtt is vonzóvá teszi, nem utolsó sorban a bor, amely e föld egyik legnemesebb terméke.

A szőlőművelés már ősidők óta Magyarország egyik legértékesebb kincse, elismert büszkesége. Határozott hajlandóság, gyengéd szeretet, ősi ösztön működik a magyar népben a szőlő- és borkultúra ápolásában. A mára kialakult magas fokú szőlő és bortermelő kultúra megkoronázása egy-egy ilyen alkalom, mint a mai is, ahol a borászok és boraik társadalmi, szakmai megmérettetése, a fogyasztók tájékoztatása zajlik, amely egyben elősegíti a bor és a fogyasztók egymásra találását.

A versenyről készült film megtekintése>>

Tájékoztatás a Versenyről és az eredményekről >>

« vissza