Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2022.02.07

2022. év első nagytanácsi értekezlete László Katica pincéjében


Örömmel látogattunk el Katica nagyszerűen felújított és berendezett pincéjébe. Igazán jó volt látni, hogy Magócsi Lajos unokája esetében a vér nem vált vízzé, azaz folytatódik a szőlő és a bor szeretete. A monori pincetulajdonosok és az idősebb monoriak számára közismert, hogy Magócsi Lajos a maga idejében kiemelkedő szerepet vitt és vállalt pincefalunk és Monor kulturális életében. Nagyszerű volt látni, hogy néhány nagypapától származó bútor és néhány fénykép is helyt kapott a pincében. Gratulálunk a pincéhez, a különlegesen finom töltött káposztához és nem utolsó sorban a kínált borokhoz, amelyet ugyancsak maga készített.


László Katica pincéje


2022.01.02

János-napi boráldás a Nagyboldogasszony templomban


Hagyományteremtő szándékkal a Vigadó Nonprofit Kft, a Monor Környéki Strázsa Borrend és a Római katolikus egyházközség december 27-én János-napi boráldást szervezett a monori Nagyboldogasszony templomban a Monoron és környékén termelt szőlőből készült 2021. év újborai számára.


Boráldás

2021.11.18

Kövessük, amit őseink az Alapító Okiratban leírtak.


-- Lukácsy Zoltánnal, a Borrend új nagymesterével beszélgettünk –

 

Monor történetében évszázadok óta nagy szerepe van a szőlész-borász tevékenységnek.

A 2000 februárjában – Magyarország 25. borlovagrendjeként – megalakult, és a Református Nagytemplomban május 20-án ünnepélyesen felavatott Monor Környéki Strázsa Borrendnek azóta is meghatározó, irányító szerepe volt e hagyományaink folytatásában, továbbfejlődése biztosításában. Borrendünk Nagytanácsa – 2021. szeptember 21-én – elnök nagymesterévé választotta Lukácsy Zoltánt. Vele beszélgettünk ebből az alkalomból.

Lukácsy Zoltán nagymester2021.11.16

A Mi Márton-napunk

   

Szomorú, de idén ismét nem tudtuk bevállalni, hogy a Vigadó dísztermében megrendezzük a Márton-napi Újbor ünnepet a kialakult járványhelyzet miatt. Részben az új bort kínáló borászok, részben az odalátogató vendégek védelme érdekében. Bizonytalanok voltunk abban is, hogy akárhol is rendezzük meg ünnepünket, lesz e elegendő vendég. Ismerve eddigi rendezvényünk hangulatát, a sok kóstolni való újbort, a maszkviselést hogyan lehet megkövetelni, ellenőrizni a beoltottságot, így aztán az a döntés született, hogy nem vállaljuk be ezt a rizikót. Abban viszont megegyeztünk, hogy a borrend tagjainak részvételével szabadtéren megrendezzük a „Mi Márton-napunkat” megkóstoljuk egymás újborait.

Márton-nap


2021.10.26

Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora, rendezvényünk elmaradMonor Környéki Strázsa Borrend szeretettel várja a 2021 11. 13-án 16.00 órától megrendezésre kerülő Márton-napi Újbor Ünnepr és Libavacsorára.
Program:
  • 16.00 Újborok kóstolása
  • 18.00 Polgármesteri köszöntő
  • 18.05 Nagymesteri köszöntő
  • 18.10 "Vannak vidékek legbelül" c. forópályázat eredményhirdetése, Nagy Parisa pincefaluról készült grafikáinak kiállítása
  • 18.30Monor Környéki Strázsa Borrend, tagavató
  • 19.00Libavacsora és a borkóstolás folytatása 22 óráig!

2021.10.11

20 éves a Brindisi Szent Lőrinc Borrend

Borrendünk Szent Erzsébet tagozata ünnepelt együtt móri barátainkkal. Az ünnepi program a vendég borrendek fogadásával kezdődött, majd a borrendek ünnepi felvonulása következett. A felvonulást követően átadtuk vendéglátóinknak nagymesterünk üdvözletét és zászlós borunkat. Ahogy az ünnephez illik a színpadi programot borlovag avatás zárta, a ceremóniát követően a móri művelődési házban Vekerle Sándorról halhattunk érdekfeszítő előadást. Az ünnepséget borutcai jó hangulatú borkóstolás zárta.


Móri borünnep

2021.09.27

Rendi gyűlés emlékeztetője

Időpont: 2021. szeptember 21. 18:20

Helyszín: Kult Pince Monor Strázsahegy

Résztvevők: mellékelt jelenléti ív szerint

Napirendi pontok:

1. Újonnan megválasztott Nagytanács tisztségeinek bemutatása. Előadó: Lukácsy Zoltán Nagymester

2. Tagfelvétel (javaslatok a vincellértagságra). Előadó: Lukácsy Zoltán Nagymester

3. Leköszönő Nagytanácsi tagok és Nagymester köszöntése Előadó: Lukácsy Zoltán Nagymester

4. 2021-es év programjainak ismertetése és a vele kapcsolatos feladatok leosztása. Előadó: Mészáros János Kancellár

5. Pénzügyi helyzet ismertetése. Előadó: Ambrózi Pál Kincstárnok

6. Egyebek, vegyes ügyek. Előadó: Mészáros János Kancellár