Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2016.04.28

MBOSZ támogatási kérelem

Támogatási Felhívás!

Tisztelt Nagymester Hölgyek , Urak!
Tisztelt Borrendi Tagtársak (Nagykövetek)!

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége 1988. november 16-án alakult meg Budapesten 13 alapító borrend közös akaratából.

A Szövetség célja volt , a borrendi mozgalom összehangolása, közös programok szervezése, az alapító szervezetek tevékenységének segítése, a magyar bor nagyszerűségének hirdetése.

 

Tulajdonképpen a Magyarországi borrendek története 1976. augusztus 26-án kezdődött. Ekkor alakult meg a PAX CORPORIS (A TEST BÉKÉJE ) néven Baján az első magyarországi borrend.

Az első borrend megalakulásának 40. évfordulója alkalmából a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége olyan határozatot hozott, hogy születésünk méltó megünneplésére megjelentetünk egy albumot, amelyben áttekintő képet kívánunk bemutatni az elmúlt 40 év munkájáról.

 

Az ünnepi eseményen jellemzően szőlész, borász szakemberek, bort kedvelő személyek , idegenforgalmi szakemberek sok-sok hobbi borász vesznek részt.

A kiadásra kerülő könyvünkben lehetőséget kívánunk biztosítani szakmai hirdetéseknek, reklámoknak a megjelentetésére.

2016.04.27

Tóth László borrendi társunkra emlékezünk

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy a Monor Környéki Strázsa Borrend alapító tagja, a Monor és Környéke Hegyközség elnöke, a Monor Hegyessy Lions Club alapító tagja Tóth László  2016. április 27-én hosszan tartó betegség után elhunyt.


2016.04.25

Borvidékek Hétvégéje 2016

 

Júniusban ismét Monor lesz a bor fővárosa!
Borvidékek Hétvégéje 2016

 


A Budapest közelében található hangulatos kisváros az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. Megújult közösségi terek, sokszínű kulturális programok, korszerűsített intézmények, sportolási és túrázási lehetőségek várják a helyieket és a Monorra látogatókat.

 A város északi határában található pincefalu további lehetőségeket rejt magában. A közel ezer pincét számláló összefüggő pincesorokhoz hasonlót nem csak az országban, de Európában is keveset találni.
Ezt a lehetőséget használja ki Pest megye egyik legnagyobb boros eseménye, a június 11-én, idén már ötödik éve megrendezésre kerülő Borvidékek Hétvégéje. A szervező Vigadó Kulturális és Civil Központ célja, hogy egyedülálló módon, Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű pincefalujában hozza össze a bort kínálókat és a bort szerető embereket. A rendezvény neve is mutatja, hogy a kínálók között az összes magyarországi borvidék képviselteti magát, ami szintén kiemeli az ilyen jellegű események közül.

2016.04.19

Pincefalvak napja Páty 2016

Április 16-án, szombaton a Pincefalvak Napja keretében 9 település küldöttsége érkezettPátyra. Az országosan is meghirdetett esemény célja a pincefalvak megismertetése, népszerűsítése és jövőbeni fejlesztésének segítése. A Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetsége által évente megrendezett eseményen délelőtt elnökségi ülés keretében megvitattáka jövőbeni feladatokat. Az idei fő téma a pincefalvak hungarikummá válásának lehetőségei, illetve az infrastrukturális fejlesztések áttekintése.


2016.04.11

Bodor János nagymesterünkre emlékezünk

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy a Monor Környéki Strázsa Borrend alapító nagymestere, Bodor János Úr 2016. április 10-én tragikus hirtelenséggel elhunyt.


Nagymesterünk búcsúztatása 2016 április 15-én pénteken 13 órakor a Monori Református Temető Imaházában lesz. Cím: 2200 Monor Csokonai u. (Deák F. u. vége. 47,357344, 19,450987)

2016.04.11

XXII Városi és térségi borverseny, Monor

Szomorúan továbbítjuk ezt a hírt a borrendi mozgalom tagjai felé, Bodor János nagymesterünk számára a XXII. Városi és Térségi Borverseny volt az utolsó amelynek megszervezésében és levezénylésében részt tudott venni.
Részvétünket kívánjuk a család részére, nagyszerű embert vesztettünk el!



"Csillagok közt él már,
angyalok közt jár,
ott, hol csendből épül vár,
s igaz lelkére az Isten vigyáz már."

2016.04.08

Monor, Monori oltalom alatt álló eredetmegjelölés

Szőlőtermelők, borászok figyelem! 


A MONOR oltalom alatt álló eredetmegjelölés használatának feltétele, hogy a termék előállításának megkezdésekor – ideértve a szőlő alapanyag termelést is – a termelő köteles e szándékát a hegyközségnek bejelenteni. A bejelentést a tevékenység megkezdésének évében, április 30-ig kell megtenni, a bejelentés visszavonásig érvényes. 
Ettől az évtől kezdve amennyiben a termékleírásban meghatározott feltételeket teljesítjük, akkor palackozott boraik cimkéin feltüntethetjük hogy borunk monori Pl. Monori Kékfrankos Védett Eredetű Száraz Vörösbor

2016.04.07

Monori kézműves termékek a Monori Kisállatbörzén

Monori pincészetek és helyi termelők mutatkoznak be kézműves termékeikkel a Monori Kisállatbörzén Közép-Európa legnagyobb kisállatbörzéjét rendezi meg Monoron – immár 14 éve - márciustól októberig, minden hónapban a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége.