Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2021.02.05

Vannak vidékek legbelül fotópályázat eredményhirdetése és kiállítás megnyítója

Vannak vidékek legbelül fotópályázat és kiállítás


Kiindulva abból, hogy a KultPincea bor, a gasztronómia és a kultúra találkozóhelye, már harmadik alkalommal hirdeti meg a „vannak vidékek legbelül” fotópályázatot és az azt követő kiállítást. A meghirdetés kiemelt célja, hogy a fotósok – legyenek azok profik vagy amatőrök – fedezzék fel a pince és szőlőtulajdonosaink számára oly kedves Monori Pincefalut és a hozzá kapcsolódó szőlőskertek szépségeit, az ott munkálkodó vagy éppen szórakozó embereket, készüljenek olyan fotók, amelyek közzétételük során felkeltik a nagyközönség érdeklődését és kedvet csinálnak egy pincefalu túrára, borkóstolásra. Megismerve pincefalunkat, már szívesebben lesznek vendégeink borünnepeinken, rendezvényeinken.


2020.12.23

Borrendünk veszteségei


A borrend létrejöttének alapfeltétele minden esetben a bor és egymás tiszteletén alapuló részben szakmai, de egyben egy összetartó baráti közösség. Az alábbiakban felsorolt tagtársaink, barátaink hiányoznak mindennapjainkból, szakmai munkánkból és a baráti összejöveteleinkről.


Az alapítók


2020.11.01

Tolmácsi Miklósra emlékezünk

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Tolmácsi Miklós a Monor Környéki Strázsa Borrend tagja, nótafája és karmestere, a Monor Hegyessy Lions Club aktív segítője és támogatója, a Monori Pincefalu ikonikus alakja, fáradhatatlan segítője, egy igaz barátunk tragikus hirtelenséggel elhunyt!

Temetés: 2020 november 13-án 14.00 óra Aszód Római Katolikus temető!

Emlékét szívünkben megőrizzük és őszinte részvétünk a családnak!



2020.05.03

Borrendi tagoknak és minden borkedvelőnek, igyunk hazai bort!


Mindannyiunk életében jelentős változást hozott a koronavírus járvány, úgy a magánéletben, mint az üzleti szférában. A negatív gazdasági következmények mindenkit érintenek, ebből sajnos a szőlészettel, borászattal foglalkozó gazdaságok sem maradtak ki.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége elnöksége is csatlakozik és támogatja azokat a kezdeményezéseket, hogy a tagság próbáljon meg a borrendi szellemiségnek megfelelően mindent megtenni, hogy segítse a borászatokat azzal, hogy magyar termelőtől, magyar bort vásárolunk, lehetőleg a termelőtől és nem közvetítő útján.

2020.02.16

Ez év májusában 20 évesek leszünk


Két évtized nagy idő, felhatalmazást ad a visszatekintésre, számvetésre. Kívülállóként, de a borrendet a kezdetektől ismerő és elismerő szemmel gondolom át az elmúlt éveket, és górcső alá veszem, hogy mit köszönhetünk nekik.
Gondolhatnánk, hogy a 21. században idejétmúlt lovagrendet alapítani, pedig nagy felelősség az évszázados hagyományok tiszteletének megfelelni, egyidejűleg a ma elvárásaiban is helyt állni. Sokat mond a rend esküjének szövege is:


Avatás


„A borra érvényes re­gulákat mindenkor betartom. Bort csak szőlőből készítek, nem hamisítok, hamis tanácsadókra nem hallgatok; csapot, papot nem feledek. A Strázsa- és Száraz-hegy környéki hagyományokat ápolom, azokat barátaimmal megismertetem.”

2020.01.13

Borrendünk a Jégvirágtól Borvirágig 2020 rendezvényen


Borrendünk létezésének XX. éve jól kezdődött, részt vettünk a Jégvirágtól Borvirágig Forraltboros Kalandozások 2020 rendezvényen. Jó hangulatban több mint két üstnyi forralt bort mért ki a lelkes csapat. A forralt bor mellé a Malacos Étterem sikerrel kínálta Bundás röfi ételét.

Jégvirágtól Borvirágig

2019.12.10

XIX. évet zártuk a KultPincében


Évbúcsúztató rendezvényünk Ambrózi Pál évértékelő beszámolójával indult, amelynek helyszíne a KultPince volt. A beszámolót követően kezdődött a vacsora, amelyhez háttérzenét Petrik Balázs szolgáltatta. A vacsorát követően ahogy az lenni szokott, jó hangulatban folyt a beszélgetés, a tánc és a rendezvény vége felé a nótázás ideje is eljött.

BorrendBorrend


2019.11.24

Vendégek voltunk a Tihanyi Garda Fesztiválon


Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült,ezért nem véletlen, hogy éppen itt kerül sor már 18 éve a Garda Fesztiválra. A háromnapos fesztiválonn felelevenednek a régi halászati hagyományok és a különleges hal elkészítésének szokásai.

Borrend