Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2020.05.03

Borrendi tagoknak és minden borkedvelőnek, igyunk hazai bort!


Mindannyiunk életében jelentős változást hozott a koronavírus járvány, úgy a magánéletben, mint az üzleti szférában. A negatív gazdasági következmények mindenkit érintenek, ebből sajnos a szőlészettel, borászattal foglalkozó gazdaságok sem maradtak ki.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége elnöksége is csatlakozik és támogatja azokat a kezdeményezéseket, hogy a tagság próbáljon meg a borrendi szellemiségnek megfelelően mindent megtenni, hogy segítse a borászatokat azzal, hogy magyar termelőtől, magyar bort vásárolunk, lehetőleg a termelőtől és nem közvetítő útján.

2020.02.16

Ez év májusában 20 évesek leszünk


Két évtized nagy idő, felhatalmazást ad a visszatekintésre, számvetésre. Kívülállóként, de a borrendet a kezdetektől ismerő és elismerő szemmel gondolom át az elmúlt éveket, és górcső alá veszem, hogy mit köszönhetünk nekik.
Gondolhatnánk, hogy a 21. században idejétmúlt lovagrendet alapítani, pedig nagy felelősség az évszázados hagyományok tiszteletének megfelelni, egyidejűleg a ma elvárásaiban is helyt állni. Sokat mond a rend esküjének szövege is:


Avatás


„A borra érvényes re­gulákat mindenkor betartom. Bort csak szőlőből készítek, nem hamisítok, hamis tanácsadókra nem hallgatok; csapot, papot nem feledek. A Strázsa- és Száraz-hegy környéki hagyományokat ápolom, azokat barátaimmal megismertetem.”

2020.01.13

Borrendünk a Jégvirágtól Borvirágig 2020 rendezvényen


Borrendünk létezésének XX. éve jól kezdődött, részt vettünk a Jégvirágtól Borvirágig Forraltboros Kalandozások 2020 rendezvényen. Jó hangulatban több mint két üstnyi forralt bort mért ki a lelkes csapat. A forralt bor mellé a Malacos Étterem sikerrel kínálta Bundás röfi ételét.

Jégvirágtól Borvirágig

2019.12.10

XIX. évet zártuk a KultPincében


Évbúcsúztató rendezvényünk Ambrózi Pál évértékelő beszámolójával indult, amelynek helyszíne a KultPince volt. A beszámolót követően kezdődött a vacsora, amelyhez háttérzenét Petrik Balázs szolgáltatta. A vacsorát követően ahogy az lenni szokott, jó hangulatban folyt a beszélgetés, a tánc és a rendezvény vége felé a nótázás ideje is eljött.

BorrendBorrend


2019.11.24

Vendégek voltunk a Tihanyi Garda Fesztiválon


Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült,ezért nem véletlen, hogy éppen itt kerül sor már 18 éve a Garda Fesztiválra. A háromnapos fesztiválonn felelevenednek a régi halászati hagyományok és a különleges hal elkészítésének szokásai.

Borrend

2019.11.12

Juhfark Fesztivál Somlószőlősön


Borrendünk Szent Erzsébet tagozata vett részt Somlószölősön a Juhfark Fesztiválon. A diszvendég dr Nagy István agrárminiszter nyitotta meg a rendezvényt. Szakmai előadások után következett a borlovagrendek felvonulása. Az egy napos rendezvényborlovagok avatásával és zenei programokkal folytatódott.

Borrend

2019.11.12

Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora


Nagyszerű és hangulatos Márton-napi Újbor Ünnep részesei voltunk, 22 kiállító borász, 80 féle igéretes újbor, közel 200 vendég, autentikus népzene a BOR-óka zenekar jóvoltából és nem utolsó sorban Miki papa ízletes libavacsorája. Mindez a színvonalas helyszínt biztosító Monori Vigadó Kultúrális és Civil Központ dísztermében.

Márton-nap Monor

2019.10.06

Rendi gyűlés a KultPincében

Napirendi pontok:

  • Alapító tagtársunk Berki István születésnapi köszöntése
  •  A november 9-i Márton- napi újbor ünnep előkészítése, a kiállító borászok-borászatok jelentkezése, ilIetve meghívása. A rendezési feladatok pontosítása, a feladatok felosztása, Márton-napi ceremónia. 
  • Év-végi Batyus bál szervezése
  • Elmaradt tagdíjak rendezése