Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2017.01.30

Borkóstoló és Chameleon Jazz Band Acoustic koncert a KultPincében


A borok mellé hagyományteremtő farsangi kocsonyakóstolóval készülünk!
A jó borokban dalok is vannak.Se szeri, se száma a borokban rejtőző zenéknek.
Mi most olyat kínálunk Önöknek, amelyből az akusztikus jazz ellenállhatatlan hangulata árad.
Segítünk ráhangolódni ízekkel, színekkel. Miközben válogatott borokat kóstol, az azokhoz illő zenével is kiragadjuk a hétköznapokból.
Február 17-én 19 órától a boraink és a kísérő falatok mellé olyan zenei csemegét kínálunk, amelynek élményét sokáig megőrizheti.


2017.01.10

A kisüzemi státus hatezer bortermelő terheit csökkent


Informális tájékoztatás útján azt az (FM által is megerősített) információt kaptuk az NGM-ből, hogy a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény még nem hatályos szabályai 2017. január 1. helyett csak április 1-jén lépnek hatályba. Ez vonatkozik a kisüzemi bortermelői státusz bevezetésére, valamint az egyszerűsített nyilvántartás vezetésre is. Az erre vonatkozó törvénymódosítási javaslat hamarosan (1-2 hét múlva) elérhető lesz az Országgyűlés honlapján. Ennek megfelelően késik a végrehajtási rendelet kihirdetése is. A módosítás és a késedelem oka az adóraktárak elektronikus nyilvántartás vezetésével kapcsolatos változások szoftveres fejlesztésének időigénye. Az információk szerint az eddig egyeztetettekhez képest a borászatokat érintően más részlet nem változik.

Kisüzemi bortermelő státus hatezer bortermelő terheit csökkenti

2016.12.19

Disznótorok, téli vasárnapok koronája : a hájas sütemény


A bejglik, a diótorták és egyéb süteményköltemények mellett jóval kevesebb szó esik a megérdemeltnél a szilvalekvárral töltött hájasról. Pedig ez a hájas sütemény sztárrá is kinőhetné magát, ha akarnánk. Az ízvilága éppen alkalmassá teszi erre. Bár nem olyan pazar a külleme, mint az ünnepek táján mindenfelé felbukkanó tortacsodáké, de ha elég idősek vagyunk hozzá, hogy behunyt szemmel is felidézzük a nagymamáink udvarán rendezett disznóvágások esti lakomáját záró édességet, akkor más nem is juthat eszünkbe, mint ez. A hájas

Hájas sütemény

2016.12.15

Megtartotta az újraválasztott nagytanács első összejövetelét

Megtartotta az újraválasztott nagytanács első összejövetelét. Ambrózi Pál nagymester felvázolta az előttünk álló feladatokat, átbeszéltük, hogy ki milyen tisztséget vállalna, beszéltünk a társborrendekkel kapcsolat aktívabbá tételéről, tagdíjakról, a következő körzeti borverseny szervezéséről, a Borvidékek Hétvégéje kapcsán felmerülő feladatokról, borrendi zászló felújításáról. Egyszóval van feladat bőven, ja és a két ünnep között fényképezés!


Monori Környéki Strázsa Borrend nagytanácsai értekezlet

2016.12.04

Évbúcsúztató borrendi batyus buli 2016

Néhány nappal a nagytanács és a nagymester megválasztását követően hagyományainknak megfelelően ismételten megrendeztük az évbúcsúztató batyus bulinkat. Az elmúlt évben a KultPince adott otthont a rendezvénynek, ebben az évben az Ó-hegy Borház vendégei voltunk. Ahogy az szokott lenni borrendi társaink párjukkal és hatalmas batyuval és jófajta zamatos monori borokkal érkeztek.


Monori Környéki Strázsa Borrend Batyus buli 2016

2016.11.28

Kína húzza a világ borpiacát

A globális borfogyasztás évek óta nő, jelenleg évi 3 milliárd láda bor talál gazdára, miközben az éves termelés csak 2,8 milliárd láda. A különbség miatt a borkészletek jelentősen csökkentek, a szűkösség miatt az árak növekedni fognak – állítja a Morgan Stanley tanulmánya. A folyamat nyertesei az újvilági bortermelő országok lehetnek.


borok Kínában