Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2019.01.26

Emlékülés az MBOSZ megalakulásának 30. évfordulója alkalmából


2019. év egyik meghatározó eseménye volt az MBOSZ megalakulásának 30. évfordulójának a megünneplése az I. Kárpát-medencei Borrendek Találkozója keretében, Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben. Amely rendezvényen negyvenöt hazai és hét határon túli borrend vett részt. A magyar szőlőfajták és borok világszerte elismertek, a borkultúránk jellegzetes, része az identitásunknak – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

MBOSZ 30 éves

2019.01.23

Vince-napi vesszővágás és újbor kóstolás Ópusztaszeren

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!” – a szólásmondás szerint, ha Vince napján olvad a hó vagy esik az eső, akkor jó termés várható. Emellett sok helyen a levágott szőlővesszőből is megjósolják az őszre várható szőlőtermést. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a "vincevessző” levágásával történt a jövendölés.


 
Vince-napi vesszővágás-Ópusztaszer

2019.01.06

Miki Papa vendégei voltunk

Mint tudvalévő, hogy a borospincéink a szőlőfeldolgozás és a bortárolás helyszínei, de van egy másik igazán fontos funkciója is, mégpedig a barátkozás, a kvaterkázás és nem utolsó sorban a borkóstolás helyszínei is.

Borkóstoló a pincében

2019.01.01

Nagytanácsunk tagjai a Monori Bejglilejáró Túrán


Nagytanácsunk öt tagja vett részt a hagyományos Monori Bejlilejáró Túrán


Kezdjük az időjárással, szerencsénk volt. Enyhe fagy és később egy kis napsütésben is részünk volt. A Szt. Orbán téren gyülekeztünk és ahogy az lenni szokott Kiss Péter barátunk és túratársunk egy kis reggelivel, forralt borral kényeztette a túrázni induló csapatot. Reggelit követően nekiindultunk, bemelegítésként a pincefaluban sétáltunk, Kiss Péter útközben röviden bemutatta a vendégváró pincéinket, a séta során érintettük a kilátót is.

Bejglilejáró

2018.11.26

Monori Borlovagok Batyus ÉvbúcsúztatójaMEGHÍVÓ


Monori Borlovagok Batyus Évbúcsúztatója

2018.

 Batyus buli


Tisztelt Borrendtársunk!


Szeretettel hívunk minden Borrendi és Vincellér tagunkat párjával, batyujába tett süteménnyel és borral a 2018. december 7-én, pénteken 1800 órakor tartandó Batyus évbúcsúztatónkra!


Helyszín:Péteri, Óhegy Borház!


2018.11.03

Márton-napi Újbor Ünnep 2018 borkínálói

    

Márton-napi Újbor Ünnep 2018 november 10


A Monor Környéki Strázsa Borrend köszönetét fejezi ki a 21 Márton-napiborkínálónak, hogy részvételükkel, boraik felajánlásávaltámogatják a rendezvényünk sikeres lebonyolítását és módot adnak, hogy az érdeklődő közönség megkóstolhassa2018. év újborai. Mert igaz lehet a mondás, miszerint:

" Aki Márton napján újbor nem iszik, egész évben szomjazik"

vagy

"A bornak Márton a bírája"


VENDÉG BORKÍNÁLÓINK