Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2015.06.23

Bortárs filmfesztivál és fotópályázat díjnyertes alkotásai

A Monor Hegyessy Lions Club, a Monor Környéki Strázsa Borrend és a KultPince - Monor Város Önkormányzata támogatásával 2015-ben meghirdetett a borkultúrával, a szőlőtermeléssel, a borturizmussal foglalkozó filmek, egyéb mozgóképek fesztiváljának és fotópályázatának díjnyertesei alkotásai.


2015.06.17

FELKÉSZÜLNI!. RAJT!



A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság felhívása az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre


A megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai által végzett felderítés alapján az ország több megyéjében (pl. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Zala) megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó CandidatusPhytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) L3-as fokozatú lárvája. Hazánkban az amerikai szőlőkabócát 2006-ban, míg a FD betegséget 2013-ban észlelték először.

A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel.

2015.06.01

Nemzeti Bor Maraton Futás Monoron

"A bor és a futás közös eleme a szabadság élménye. Az emberek nem kényszerből indulnak el futni vagy töltenek ki egy pohár bort. Mozogni és borozni szeretetteljes dolog. Ezt fejezzük ki a Nemzeti Bor Maratonnal, amely várhatóan hazánk legnagyobb közösségi élményeinek egyike lesz."

 

2015.04.22

Kalandozások a magyarországi pincefalvakban

Játékleírás Játékszabályok


Magyarország számos elfeledett gyöngyszeme közé sorolhatók a pincefalvak, pincesorok, pincehegyek, szőlőhegyek. Általában nem a nagy borászatok árnyékában, hanem kis falvak mellett eldugva, ismeretlenül, gyönyörű környezetben bújnak meg népi építészetünk széles repertoárját bemutatva. Szeretnénk mindezt ismerté tenni egy program keretében, amely nem más, mint a „Kalandozások a magyarországi pincefalvakban”.

2015.04.16

Nagy Egyetemi Borteszt Budapest

Több mint 300 egyetemista, borászati szakemberek, valamint a sajtó képviselőinek részvételével zajlott a Nemzeti Bor Maraton kiemelt programjának, a Nagy Egyetemi Bortesznek fővárosi eseménye. Erre az innovatív, mobilapplikációval egybekötött bortesztre 2015. április 08-án a délutáni órákban került sor a Budapesti Corvinus Egyetemen.