Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2016.03.05

Szőlő aranyszínű sárgaság Grapevine flavescence dorée


Fehér szőlő Kék szőlő

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma, a Grapevine Flavescence dorée phytoplasma a szőlő veszélyes új károsítója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 %-kal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A vektor (kabóca) elleni védekezés hiányában a tőkék 80-100 %-a befertőződhet, fogékony fajták esetében néhány év leforgása alatt ki is pusztulhat. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő kémiai eljárás. A betegséget okozó fitoplazma, azaz sejtfal nélküli baktérium bejelentési kötelezettség alá tartozó karantén károsító. Besorolása azt jelenti, hogy az Európai Unió egyes területein előfordul, de behurcolása és terjesztése tilos. Magyarországon 2013. augusztus 30-án mutatta ki először a kórokozó jelenlétét (Zala megyében) szőlő növényben és a Scaphoideus titanus kabócában a NÉBIH Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológiai Laboratóriuma. A kezdeti tünetek közé tartozik az ízközök rövidülése. A hajtásokon az első, enyhe sodródást mutató levelek a nyár közepén jelennek meg. A tünetek fokozatosan erősödnek, és kialakul a betegségre jellemző, levélszél felé történő, háromszög alakú sodródás. A napnak kitett levélrészeken a fehér bogyójú fajtáknál a levéllemez részleges vagy teljes sárgulása, kék bogyójú fajtáknál vörösödése figyelhető meg, a levélfelület fémszínű lesz.

2016.02.25

Kele Jánosnak a Strázsa mesterének 1988


A STRÁZSA MESTERÉNEK

Kedves volt a meghívásod 
Elfogadtam, amint látod 
Lejöttem a hűs pincédbe
 Elmélyedtünk a beszédbe

Jó borodat becsókolom
 áldott kezed szorongatom
 Nem kívánok mást e helyen 
orcád derűs, piros legyen 
Sokáig a Strázsa hegyen

Te a jó bor termesztője
 Ennek legyek temetője ?

Jól őrködjél itt e vártán 
Óhajtja ezt Fehér Kálmán 
Borod két pincédben érjen 
orvosa vagy, ápold szépen 
Rólad szólott e kis ének 
Új híre kél a Kelének


S. Hegyi Kálmán


2016.02.25

Összefogás a pincefalvakért

Közös fejlesztési koncepció megalkotása és annak menedzselése kormányzati támogatással, hungarikummá válás lehetősége, Pincefalvak napja – ezek a témák szerepeltek a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének (MPVSZ) legutóbbi ülésén.

Az MPVSZ január elején kibővített elnökségi ülést tartott Monoron. A civil szövetség elnökségén kívül ezúttal részt vett a tanácskozáson: Pogácsás Tibor önkormányzatokért felelős államtitkár, Kupcsok Milán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatója, valamint az érintett települések polgármesterei és a tagszervezetek elnökei is.


2016.02.20

Támogatási Kérelem

Monor Környéki Strázsa Borrend kéréssel fordul a tevékenységét ismerők, a tagsága és tiszteletbeli tagsága felé, hogy a monori bor, a Monori Pincefalu ismertségéért folytatott munkánkat támogassák adójuk 1%-ának felajánlásával. Ahhoz, hogy Borrendünk célkitűzéseit elérhesse, személyes közreműködésünkkel elvégzett munkánkon túl, szükség van anyagi forrásokra is.


Adószám: 18687659113
Bankszámlaszám: 65100015-11225537-00000000
PM Bírósági bejegyzés: 4.Pk.60136/2001/10
Nyilvántartási szám: T 2861

Előre is köszönjük megértésüket!

Tisztelettel
Bodor János nagymester

MMonor Környéki Strázsa Borrend, Monor, támogatás

2016.02.20

Sikeres Fánkfaló a KultPincében

Sikeres volt a Monor Hegyessy Lions Club szervezésében megvalósult Falánk Fánkfalók Találkozója. A kedvezőtlen időjárás ellenére szép számú közönség látogatott ki a pincefalu Kövidinka során található KultPincébe. A Monor Hegyessy Lions Club köszönetét fejezi ki a kilátogató közönségnek, hogy részvételükkel elősegítették rendezvényük sikerét, így a Club számára megnyílt a lehetőség, hogy a rászoruló monori gyerekek nyári táborozását támogassa.



Monor, Fánkfaló, KultPince, lLons Club

2016.01.21

Pincefalvak Monoron

A Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetsége 2016 január 9-én Monoron tartotta kibővített elnökségi ülését. A Pincefalvak Szövetségéhez tartozó települések polgármesterei illetve a pincefalvakban tevékenykedő civil szervezetek képviselői csatlakoztak a tanácskozáshoz. A tanácskozás célja volt, hogy a pincefalvak polgármesterei megismerhessék szövetségünk tevékenységét, kezdeményezéseit és a következő időszakban a pincefalvak fejlesztéseit együtt készítsük elő és valósítsuk meg.


2016.01.21

Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

 

Határainkon túlról is érkeztek borrendek Ópusztaszerre, hogy egy hagyománytisztelő találkozás alkalmával együtt ünnepeljék a magyar bort. A rendezvény fő momentuma idén is a Vince-vessző metszése, majd az idei évre várható termés megjóslása volt, mely jó bort, bőséges szőlőtermést ígér. A Vince-napi vesszővágás alkalmából új kiállítás nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban „Nemzeti italunk: a fröccs” címmel.

Ópusztaszer, Vince-napi vesszővágás

2016.01.20

Falánk Fánkfalók Találkozója a KultPincében 2016

FALÁNK FÁNKFALÓK TALÁLKOZÓJA

Február 13-án 14.00-tól a KULTPINCÉBEN

 

Jótékonysági fánksütés a

Monor Hegyessy Lions Club rendezésében

 

FÁNK, FORRALT BOR, TEA

KÉZMŰVES MŰHELY

A befolyt összegből a rászoruló monori gyermekek nyári táboroztatását támogatjuk!

 

Kérjük jöjjön el családjával, töltsünk együtt egy kellemes délutánt és segítsünk!

2016.01.18

Forraltboros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig 2016

Január 9-én hatodik alkalommal került megrendezésre a Forralt Boros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig fesztivál a Monori Pincefaluban. Számos ismert budapesti és helyi ételkészítő mester csatlakozott a helyi forralt bort főző-kínáló borosgazdákhoz, hogy bemutassák a nagyérdemű közönségnek ízelítő falatokat és a forralt bor különlegességeiket.