Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2018.05.16

Borrendek meghívásai a közös ünneplésre


Kedves Borrendi társaink, Kedves Borbarátaink!

 

Nagy szeretettel meghívunk benneteket borrendünk ünnepére az immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Borrendek, Borbarátok és Borkirálynők Találkozójára! Borrendenként 3 főt várunk nagy szeretettel! Nagy tisztelettel kérünk benneteket hogy rendetek régebbi és jelenlegi borkirálynőit, létszámkorlátozás nélkül, minél nagyobb számban delegáljátok rendezvényünkre. Természetesen ők nem számítanak bele a 3 fős létszám korlátba!

 

Rendezvényünk ideje: 2018.06.16

Helye: Csókakő Kossuth u. 41 Faluház

Program a mellékletben!

Részvételi szándékotokat 2018.06.13.-ig jelezzétek felém!

Telefonszám: 06302609251

Email: bogipince kukac bogipince pont hu

Borrendi üdvözlettel: Bognár Gábor nagymester!

2018.04.24

Pincefalvak napja Györgyöny


Pincefalvak napja rendezvény Györkönyben

2018 május 19.


10:00 Regisztráció a Művelődési Házban, Györköny Fő utca 484.

10:30 Szakmai konferencia –előzetes jelentkezéssel

12:30 Ebéd a Pincehegyen

13:00 Pincefalvak kulturális csoportjainak fellépése

15:00 Bordal közös éneklése (300 fő)

15:10 Bortúra a györkönyi Pincehegyen

19:00 Szabadtéri bál a Vagabond zenekarral


 

10 órától  a pincefalvak borversenye, minden pincefaluból az első három legjobb fehér rozé vörösbor pincefalvanként az induló. Pincefalvanként 2 fő borbírálót is várnak.

13 órától kultúrprogram ebéd a pincefaluban

A bortúra előtt 15 órakor szeretnénk egy 300 fős kórust összehozni, akik legalább egy boros nótát elénekelnek Pincehegyünk főterén. 15 órától bortúra, és a pincefalvak bemutatkozása a györkönyiek által biztosított présházakban.

A résztvevőnek délben egytálételt egy logózott poharat és borjegycsomagot adunk pátyi árakon, 3000 Ft-ért. Várjuk a pincefalvaktól, hogy mekkora csoporttal érkeznek.


Pincefalvak napja


 


2018.03.31

XXIV. Városi és Térségi Borverseny, Monor


Szeretettel meghívjuk Önt a Monor József Attila Gimnázium és Szakgimnáziumba
(2200 Monor Ady E. út 12-14), ahol a

XXIV. Monor Térségi Meghívásos Borverseny kerül megrendezésre.


A borverseny 2018. április 28-án, szombaton 15.00-órakor kezdődik.

A verseny helyszíne megközelíthető az Ady E, úzi főbejáraton és az iskola Dózsa Gy. úti, a postával közös bejáratán keresztül.
Parkolási lehetőségek: a Dózsa Gy. úti parkolóban és az iskola belső területén


2018.03.19

Penészes hordók, nedves falú borászati tartályok a pincében

Itt a tavasz és a tavaszi esők. Ilyen időszakban fokozottan gondolni kell az agyagba vájt borospincéinkben uralkodó páratartalomra. A pincében uralkodó magas relatív páratartalom jele ha a hordóinkon megjelenik a fehér penész, a bortároló tartályok fala nedves. Ilyenkor az első lépés, hogy leellenőrizzük a pince szellőztető rendszerét, amely legegyszerűbben egy gyertyával ellenőrizhető le.
Akkor helyes a szellőztetés ha a pince végében lévőszellőzőn befelé jön a levegő és a gádor felső részén lévő szellőzőnél kifelé megy a levegő.

2018.03.11

Eladó Pince a Monori Pincefaluban

A Budapesttől 30 km-re található Monor Strázsa-hegy pincefalujában eladó egy 2870 nm-es, édesapánk által, a legnagyobb odaadással dédelgetett szőlővel és különböző gyümölcsfákkal beültetett telken, téglából épült pince a hozzá tartozó 40 nm alapterületű téglaépülettel, présházzal. Az épület jelenlegi felosztása: előszoba, kis tároló melyből akár tusoló is kialakítható, egy szoba és egy a termés feldolgozására, erjesztésre fenntartott helység, melyben a pincelejárat is található. A szoba egy vegyes tüzelésű kályhával fűthető.

eladó pince

2018.03.02

Többé nem kunságiak, hanem monoriak lesznek a monori borok


Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést hagyott jóvá a monori régióban termelt borokra. A jóváhagyás a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér-, vörös- és rozéborokra, és az azokból készült küvékre vonatkozik. Köszönjük, Brüsszel!

Monori pincefalu

2018.01.21

XXII. Vince napi vesszővágás és borverseny Bénye

Szent Vince és a bor, azaz a Vince-napi vesszővágás

Szőlőt és a bort szentek vigyázzák!

 

A szőlészek, borászok mindig is a természettel együtt élték dolgos mindennapjaikat, nem véletlen, hogy szokásaikban is az időjárást és a termést befolyásoló istenek voltak a legfontosabbak. A kereszténység elterjedésével ugyan megmaradtak az ősi hitvilág termésjóslásai, termékenységi varázslatai, de a katolicizmus gazdag szentkultuszából „jutott” a borászoknak is.
E védőszentek (Szent Vince, Szent György, Szent Márton) ünnepei az adott közösség összetartásában mindig is nagy szerepet játszottak, s ez ma is igaz.

 

XXII. Vince-napi vesszővágás és Borverseny Bénye