Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2018.03.19

Penészes hordók, nedves falú borászati tartályok a pincében

Itt a tavasz és a tavaszi esők. Ilyen időszakban fokozottan gondolni kell az agyagba vájt borospincéinkben uralkodó páratartalomra. A pincében uralkodó magas relatív páratartalom jele ha a hordóinkon megjelenik a fehér penész, a bortároló tartályok fala nedves. Ilyenkor az első lépés, hogy leellenőrizzük a pince szellőztető rendszerét, amely legegyszerűbben egy gyertyával ellenőrizhető le.
Akkor helyes a szellőztetés ha a pince végében lévőszellőzőn befelé jön a levegő és a gádor felső részén lévő szellőzőnél kifelé megy a levegő.

2018.03.11

Eladó Pince a Monori Pincefaluban

A Budapesttől 30 km-re található Monor Strázsa-hegy pincefalujában eladó egy 2870 nm-es, édesapánk által, a legnagyobb odaadással dédelgetett szőlővel és különböző gyümölcsfákkal beültetett telken, téglából épült pince a hozzá tartozó 40 nm alapterületű téglaépülettel, présházzal. Az épület jelenlegi felosztása: előszoba, kis tároló melyből akár tusoló is kialakítható, egy szoba és egy a termés feldolgozására, erjesztésre fenntartott helység, melyben a pincelejárat is található. A szoba egy vegyes tüzelésű kályhával fűthető.

eladó pince

2018.03.02

Többé nem kunságiak, hanem monoriak lesznek a monori borok


Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést hagyott jóvá a monori régióban termelt borokra. A jóváhagyás a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér-, vörös- és rozéborokra, és az azokból készült küvékre vonatkozik. Köszönjük, Brüsszel!

Monori pincefalu

2018.01.21

XXII. Vince napi vesszővágás és borverseny Bénye

Szent Vince és a bor, azaz a Vince-napi vesszővágás

Szőlőt és a bort szentek vigyázzák!

 

A szőlészek, borászok mindig is a természettel együtt élték dolgos mindennapjaikat, nem véletlen, hogy szokásaikban is az időjárást és a termést befolyásoló istenek voltak a legfontosabbak. A kereszténység elterjedésével ugyan megmaradtak az ősi hitvilág termésjóslásai, termékenységi varázslatai, de a katolicizmus gazdag szentkultuszából „jutott” a borászoknak is.
E védőszentek (Szent Vince, Szent György, Szent Márton) ünnepei az adott közösség összetartásában mindig is nagy szerepet játszottak, s ez ma is igaz.

 

XXII. Vince-napi vesszővágás és Borverseny Bénye