Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2022.04.15

Tavaszi kaszálás és területszépítés a pincefaluban.


Amennyiben az időjárás nem szól közbe, akkor április 23-án a Monor Környéki Strázsa Borrend szervezésében tavaszi kaszálást és területszépítést végzünk a Strázsahegyen. Várjuk borrendi társainkat és természetesen mindazokat, akik segíteni szeretnének ebben az önkéntes, pincefalu szépítő programunkban.


Sárosi István

2022.03.20

Tavaszi szemétszedés és területszépítés a Strázsahegyen és környékén


A tervek szerint - egy szuper kirándulónap keretében - május elsején adjuk át a megújult piros kereszt turistautat, ami a Szent Orbán térről egészen Gyömrő városközpontjáig halad. A teljes 13 km-es szakaszon, április 10-én, mindhárom település önkéntesei szemétmentesítik az érintett területeket.
Várjuk olyan 2-5 fős csoportok jelentkezését, akik szívesen részt vennének a Strázsahegy központi, a Forrás-völgy környéki és az olajkutak mellett haladó földutak hulladékmentesítésében.


Strázsahegy takarítás

2022.02.07

2022. év első nagytanácsi értekezlete László Katica pincéjében


Örömmel látogattunk el Katica nagyszerűen felújított és berendezett pincéjébe. Igazán jó volt látni, hogy Magócsi Lajos unokája esetében a vér nem vált vízzé, azaz folytatódik a szőlő és a bor szeretete. A monori pincetulajdonosok és az idősebb monoriak számára közismert, hogy Magócsi Lajos a maga idejében kiemelkedő szerepet vitt és vállalt pincefalunk és Monor kulturális életében. Nagyszerű volt látni, hogy néhány nagypapától származó bútor és néhány fénykép is helyt kapott a pincében. Gratulálunk a pincéhez, a különlegesen finom töltött káposztához és nem utolsó sorban a kínált borokhoz, amelyet ugyancsak maga készített.


László Katica pincéje


2022.01.02

János-napi boráldás a Nagyboldogasszony templomban


Hagyományteremtő szándékkal a Vigadó Nonprofit Kft, a Monor Környéki Strázsa Borrend és a Római katolikus egyházközség december 27-én János-napi boráldást szervezett a monori Nagyboldogasszony templomban a Monoron és környékén termelt szőlőből készült 2021. év újborai számára.


Boráldás

2021.11.18

Kövessük, amit őseink az Alapító Okiratban leírtak.


-- Lukácsy Zoltánnal, a Borrend új nagymesterével beszélgettünk –

 

Monor történetében évszázadok óta nagy szerepe van a szőlész-borász tevékenységnek.

A 2000 februárjában – Magyarország 25. borlovagrendjeként – megalakult, és a Református Nagytemplomban május 20-án ünnepélyesen felavatott Monor Környéki Strázsa Borrendnek azóta is meghatározó, irányító szerepe volt e hagyományaink folytatásában, továbbfejlődése biztosításában. Borrendünk Nagytanácsa – 2021. szeptember 21-én – elnök nagymesterévé választotta Lukácsy Zoltánt. Vele beszélgettünk ebből az alkalomból.

Lukácsy Zoltán nagymester2021.11.16

A Mi Márton-napunk

   

Szomorú, de idén ismét nem tudtuk bevállalni, hogy a Vigadó dísztermében megrendezzük a Márton-napi Újbor ünnepet a kialakult járványhelyzet miatt. Részben az új bort kínáló borászok, részben az odalátogató vendégek védelme érdekében. Bizonytalanok voltunk abban is, hogy akárhol is rendezzük meg ünnepünket, lesz e elegendő vendég. Ismerve eddigi rendezvényünk hangulatát, a sok kóstolni való újbort, a maszkviselést hogyan lehet megkövetelni, ellenőrizni a beoltottságot, így aztán az a döntés született, hogy nem vállaljuk be ezt a rizikót. Abban viszont megegyeztünk, hogy a borrend tagjainak részvételével szabadtéren megrendezzük a „Mi Márton-napunkat” megkóstoljuk egymás újborait.

Márton-nap


2021.10.26

Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora, rendezvényünk elmaradMonor Környéki Strázsa Borrend szeretettel várja a 2021 11. 13-án 16.00 órától megrendezésre kerülő Márton-napi Újbor Ünnepr és Libavacsorára.
Program:
  • 16.00 Újborok kóstolása
  • 18.00 Polgármesteri köszöntő
  • 18.05 Nagymesteri köszöntő
  • 18.10 "Vannak vidékek legbelül" c. forópályázat eredményhirdetése, Nagy Parisa pincefaluról készült grafikáinak kiállítása
  • 18.30Monor Környéki Strázsa Borrend, tagavató
  • 19.00Libavacsora és a borkóstolás folytatása 22 óráig!